fbpx
6.2 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

Antić: Novinarka Hepija zahtevala da „ublažim“ izjavu protiv vlasti

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Dragan Antić, profesor geografije iz Vranja i aktivista Ekološkog ustanka, iskoristio je gostovanje uživo na TV Hepi – povodom uspešno sprovedene akcije čišćenja smeća kod tvrđave Markovo kale, pod nazivom „Zavrni rukave“, a koju je organizovala Eko straža – da ukaže da „institucije države ne rade kako treba, kao što i TV Hepi manipuliše građanima, a Regulatorno telo za elektronske meddije (REM) ne reaguje“.

Novinarka TV Hepi je pitala Antića da li može da uporedi prethodne akcije čišćenja sa potonjom, kakav je bio odziv ljudi i koji su njegovi utisci, a on je odgovorio da je ovo jedanaesta akcija čišćenja smeća u organizaciji Eko straže.

„I ranije smo se uključivali, čistili druge lokacije, ali ovde, kod Markovog kaleta, prvi put. Inače, ova lokacija, u sklopu akcije ‘Zavrni rukave’, prijavljena je svim nadležnim institucijama u septembru. Odeljenje za inspekcijske poslove je uradilo svoj posao, ali Grad i Gradska uprava ne preduzimaju ništa. Inače, ovo je kulturno dobro pod zaštitom države. Nažalost, u ovakvom je stanju i sami ste videli kakav je prilaz. Da bi građanima bilo jasnije – institucije ne funkcionišu, isto kao što vaša televizija manipuliše građanima…“, pokušao je Antić da završi rečenicu, ali ga je novinarka prekinula.

Rekla je da „mora da se pomeri na trenutak“.

„Izvinite, moram da se pomerim na trenutak, zato što mislim da treba da pričamo na drugu temu. Moramo da pričamo na drugu temu“, rekla je novinarka.

Dragan Antić je, za portal Slobodna reč, objasnio svoje izlaganje na ovoj televiziji sa nacionalnom pokrivenošću.

„Novinarka TV Hepi me je zvala dan pre uključenja uživo, pitala me je da li hoću da dam izjavu. Rekao sam joj da hoću, ali da sam iznenađen što me zove Hepi. Rekao sam joj: ‘Znaš da ću da govorim protiv vlasti’. Ona je rekla: ‘Pa dobro, znam, ali gledaj da to ublažiš'“, priča Antić i nastavlja:

„Sutradan, kad sam došao do Markovog kaleta, prvo sam bio iznerviran što su novinarka i snimatelj otišli gore, prikazujući lepote, umesto da siđu sa tvrđave i pokažu u kakvom je stanju deponija sada. Zvala me je pre uključenja i pitala da li ću da se popnem na samu tvrđavu. Kad sam otišao gore, samo me je ponelo“, objasnio je on.

Rekao je – u uključenju na TV Hepi – da je deponiju kod Markovog kaleta „prijavljivao već dva puta, još septembra, Odeljenju za inspekcijske poslove koje je otišlo na teren, izvršilo uviđaj i sačinilo službenu belešku koju je poslalo Gradskoj upravi (GU) na rešavanje“.

„Međutim, GU se ne oglašava povodom mog zahteva da se očisti prilaz tvrđavi, ćuti“ – dodao je sagovornik Slobodne reči.

Kaže da mu „novinarka TV Hepi nije dozvolila da završi misao“.

„Poenta je bila da ukažem da institucije države ne rade, kao što i Hepi manipuliše građanima, a REM ne reaguje. U Srbiji će biti bolje kada se počisti smeće sa nacionalnih frekvencija, Hepi i Pink. To nisam stigao da kažem“, kazao je on.

Podsetio je da je u akciji „Zavrni rukave“, na lokaciji kod Markovog kaleta, učestvovalo tridesetak građanki i građana, koji su se podelili u dve grupe i očistili dve lokacije u blizini tvrđave – „prilaz tvrđavi i još jedna, na oko kilometar od tvrđave prema Devotinu“.

„Prosledio sam zahtev Komradu, da nam ovo preduzeće izađe u susret, da dođu da sakupe smeće. Oni su kod tvrđave postavili kontejner koji smo mi napunili do vrha i, po dogovoru sa Komradom, odnosno sa izvršnom direktorkom Nelom Cvetković, nismo dirali taj hemijski otpad, koji je zabeležilo i Odeljenje za inspekcijske poslove, kao što su zabeležili i kosti životinja koje se tu nalaze. To nismo dirali, a dogovor je bio da Komrad, kada dođe po kontejner, pokupi i ostatke smeća koje mi nismo sakupili da se ne bismo izlagali riziku od zaraze. Nadam se da su pokupili, nisam išao da proverim, verovatno ću, u toku dana, da odem i vidim da li je Komrad odradio svoj deo posla, po dogovoru“ – zaključio je ovaj ekološki aktivista iz Vranja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci