fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Antonijević: Izbori zakazani za 21. jun su previše blizu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Izbori zakazani za 21. jun deluju previše blizu i oni će biti prijemni ispit za demokratiju nakon vanrednog stanja, rekao je Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, u intervjuu za Danas.

„Kad god se održe, ovi parlamentarni i lokalni izbori biće prijemni ispit za demokratiju nakon vanrednog stanja, naravno, sve pod uslovom da ponovo ne uronimo u loše dnevne brojeve i povratak pandemije“, rekao je Antonijević za Danas.

Antonijević navodi da će biti dilema bez obzira koji dan bi se odabrao, od bezbednosti prilikom prikupljanja potpisa neposredno nakon čvrstih mera, do mogućnosti slobode okupljanja i drugih prava neophodnih za demokratske i fer izbore.

„Kada tome dodamo i medijsku situaciju, nejednaku zastupljenost aktera na političkoj sceni, 21. jun deluje previše blizu“, ocenio je Antonijević za Danas.

Komentarišući odluke opozicije koja je ranije najavila bojkot da promeni odluku i izađe na izbore, Antonijević je istakao da on uvek podržava kritičko mišljenje, jer je ono „osnov otvorenog društva, na koju god stranu da padne odluka“.

On je istakao da je proteklih dana bilo previše intenzivno da bi odluke o izborima mogle da se sagledaju bez bilo kakvih emocija.

„Mladima će ti dani biti u znaku prijemnih ispita za fakultete, više škole, tako da sumnjam da će razmišljati da prvi put u životu glasaju“, dodao je Antonijević.

Antonijević, koji je bio medijator vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na pitanje o približavanju stavova opozicije i vlasti, odgovara da su stavovi i dalje previše udaljeni.

„Stavovi su i dalje previše udaljeni, jaz na koji smo ukazivali očuvan je, ali neki potezi koji su povučeni daju osnove za promenu medijske scene, verujem u prolećno buđenje svega, pa i zdravog političkog života. Tu nam dolazi i izveštaj uticajnog Fridom hausa, a sledi i izveštaj Evropske komisije početkom juna o stanju naše nacije, države, institucija“, ističe Antonijević za Danas.

Na pitanje šta misli o lupanju u šerpe u 20.05 časova, on je rekao da „nije bitno kako se vidi lupanje u šerpe, bitnije je kako se čuje lupanje u šerpe“. On smatra da je značajnije kako vlast vidi tu spontanu akciju odnosno nezadovoljstvo „koje nećete videti ako stavite ružičaste naočare“.

Antonijević je naveo da uvođenje vanrednog stanja nije bilo protivustavno, ali su se u narednim danima nakon 15. marta morali stvoriti uslovi da se Narodna skupština okupi i zaseda, te da se ne čeka više od 40 dana da se potvrdi sve što je urađeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci