fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Apel Vučiću da odustane od skupa jer produbljuje podele u društvu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Organizacije civilnog društva uputile su danas apel predsedniku Aleksandru Vučiću da odustane od skupa koji njegova stranka organizuje u Beogradu 26. maja i poručile da je Vučićeva Ustavom definisana obaveza da sačuva jedinstvo Republike Srbije, navodi se u saopštenju organizacija civilnog društva.

Dužnost predsednika je da postupi odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana, tako što će otkazati okupljanje koje je zakazano za 26. maj jer situacija u kojoj se nalazi nacija ne dozvoljava dodatno produbljivanje podela, naglašeno je u saopštenju.

„Činjenica da smo zbog bezumnog nasilja izgubili 18 života, i to uglavnom dece i mladih ljudi, ne sme biti povod za međupartijsko nadmetanje u ‘pokazivanju mišića’ i prebrajanju pristalica, već je alarm za državu koju predstavljate da se kroz institucionalne mehanizme u potpunosti posveti lečenju rana koje otvorene“ – naglašava se u apelu grupa organizacija civilnog društva.

Oni ukazuju da se na ulice Beograda izlio se opravdani gnev građana koji traže da njihovoj deci i njima država pruži elementarnu bezbednost i da zaustavi širenje nasilja.

U saopštenju se ističe kako trenutno nije situacija da se pokazuje ko je jači, već da je vreme za priznanje da su svi slabi pred izazovima koji su ostali nakon dva masakra.

Vučićeva odluka da otkaže skup zakazan za 26. maj bila bi dobar znak da je moguće postaviti državni interes iznad stranačkog i zatvorila bi mogućnost za dodatne polarizacije u društvu, zaključeno u saopštenju.

Apel su potpisale organizacije Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Catalyst Balkans, Centar savremene politike, Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija i RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci