fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Blato, blokiran saobraćaj i vandalizam dok se ulica ne „skocka“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Zahtevna rekonstrukcija, do skoro popločane kockom ulice Bora Stanković duge 710 metara, u fokusu je od samog početka radova prošle godine. Ove nedelje je nakon nastavka radova i totalne blokade saobraćaja u većem delu ulice, došlo i do incidenta – pre dve noći su kamenovani i oštećeni bageri kojima se izvode radovi. Direktor JP Urbanizam i izgradnja Vranja zastoj je opravdao činjenicom da su isti izvođači zaduženi za više lokacija u Gradu.

Nedavno je na portalu organizacije Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) objavljen tekst o rekonstrukciji ove bitne ulice, koja je nasuprot najavama nadležnih da će prva faza radova početi u julu 2019. godine, zapravo započeta u oktobru kada su mašine izvođača radova PTGP Saba Belča iz Preševa izašle na teren, za šta je ova firma plaćena 56.055.293 dinara. Ponudu je na tenderu za glavnog izvođača radova prihvatila Komisija Ministarstva privrede Srbije. Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ulice izradio je Institut CIP iz Beograda, za šta je izdvojeno 5.880.000 dinara. Za Nadzorni organ imenovano je Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja Vranja (JP Urbanizam), koji obavlja posao u iznosu od 3.600.000 dinara, stoji u tekstu.

Prema podacima koje je ovom portalu dostavio gradski većnik za finansije Bojan Kostić,  205.622.695 dinara su ukupni troškovi za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, asfaltiranje i telekomunikacione instalacije, izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor, kontrolno ispitivanje geomehanike asfalta i betona i usluge koordinatora za bezbednost.

Radovi se odvijaju u više faza, traju već osam meseci a tek od pre nekoliko dana (25. maj) su počeli radovi na rekonstrukciji dela do raskrsnice sa Dunavskom ulicom zbog čega je zatvoren saobraćaj. Od ponedeljka se za ulaz u Hitnu pomoć koristi alternativni ulaz kod Dunavske ulice a za ulaz na parking Doma zdravlja ulaz kroz kapiju Zdravstvenog centra, kao i privremena saobraćajnica u samom krugu ZC.

Kako teku radovi i zbog čega osim nedavnog vanrednog stanja ima zastoja, objasnio je novinarima KTJS direktor JP Urbanizam Branimir Stojančić, ističući da su radnici preduzeća Saba Belča najpre radili na uklanjanju kocke i asfalta, zatim obavili tamponiranje i pošljunčavanje i izradili kinete za instalacije i podstanice. Iz JKP Komrad su uklonili zelenilo, a radnici preduzeća Jug Elektro su izmestili instalacije i postavili nove. JP Vodovod je angažovan da ukloni i postavi podzemne instalacije vezane za vodovod, kanalizaciju i atmosfersku kanalizaciju, a uključena su bila i preduzeća Telekom EPS. 

Zastoj je objasnio činjenicom da pored ove ulice postoji još nekoliko izuzetno zahtevnih investicija za koje su zaduženi isti izvođači radova:

Svi oni pored svojih redovnih aktivnosti, angažovani  su i oko završetka Pozorišta Bore Stanković,  rekonstrukcije ulice Narodnog heroja, Gradskog parka, izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, pripremu terena za izgradnju novog Stop šopa u Vranju i redovnog komunalnog održavanja grada Vranja. – izjavio je Stojančić za KTJS.

Druga faza radova na rekonstrukciji ulice počela je u martu a ubrzo je proglašena epidemija, uveden policijski čas i vanredno stanje. Prema rečima Stojančića, radnici Vodovoda i Saba Belče su radili i tokom vanrednog stanja i policijskog časa, kada je bilo bezbedno i kada su nadležne institucije to dozvolile. Razlika ove faze od ostalih koje su iste i obuhvataju zemljane radove, izmeštanje i postavljanje svih instalacija i asfaltiranje, jeste postavljanje novog mosta. Sa radovima se prekidalo i zbog loših vremenskih uslova, sabijanja tla i naleganja ugrađenog materijala i u periodu kada su vršena ispitivanja tla i ispitivanja materijala, dodao je Stojančić za KTJS.

Skladištenje uklonjene kocke

Novinari KTJS su posebnu pažnju posvetili istraživanju skladištenja i upotrebe kocke koja je uklonjena, jer se radi o velikoj količini građevinskog materijala čija se cena, kako se navodi u tekstu, na berzi kreće od 50 do 65 evra po metru kvadratnom. Dobili su odgovor da se kamena kocka kojom je bilo popločano oko 3.000 kvadratnih metara nalazi na deponiji JP Vodovod kod Železničke stanice, ali nisu dobili tražene fotografije niti dozvolu da sami fotografišu.

Mi radimo po projektu CIP-a. Izvadili smo kocku i kamionima je obavljen transport na deponiju Vodovoda, a šta će se dalje raditi sa njom nas kao izvođače radova to ne interesuje. Po završetku prve faze, dužine 260 metara, izvadili smo orijentaciono 3.000 metara kvadratnih kocke. – rekao je za ovaj portal građevinski inženjer preduzeća Saba Belča Vlada Aleksandrov.

U tekstu se navodi da niko od sagovornika nije znao kada će ulica biti završena. Gradski većnik za finansije Bojan Kostić je rekao da ima problema u gradskoj kasi, ali je ulica Bore Stanković prioritet i „para za završetak rekonstrukcije ima“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORKTJS
- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci