fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Bojkotaška „Igra Prestola“ – promene odluke, Tadićev „povratak“, cepanje sakoa i štrajk glađu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Prošlonedeljno ukidanje vanrednog stanja značilo je transparentni povratak na izborne radnje, kako institucija zaduženih za sprovođenje izbora tako i političkih stranaka. Iako je tokom vanrednog stanja u zemlji bilo kampanje, naročito funkcionerske, poslednjih dana su aktivnosti stranaka eskalirale i do incidenata, zbog kojih se oglasio i Evropski parlament. U Narodnoj skupštini su danas usvojeni predlozi o promeni izbornih zakona, što baš nije uobičajen proces uoči izbora.

Veći deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju, Socijaldemokratske stranke i Pokreta slobodnih građana u zvaničnom bojkotu je od januara i donedavno njihova odluka nije bila poljuljana. Tokom vanrednog stanja počelo je intenziviranje tenzija širom Srbije zbog „šerparenja“ nezadovoljnih građana odnosno protesta Bukom protiv diktature i kontraprotesta praćenih bakljadama, upadanjem na krovove stambenih zgrada i nasnimljenim skandiranjem protiv jednog od opozicionih lidera Dragana Đilasa. Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora  za 21. jun, fokus je sa epidemije prešao na izbore, a protesti nastavljeni na ulici.

Iznošenje poslanika iz Skupštine i prekid bojkota PSG-a

Aktivnosti stranaka počele su i pre ukidanja vanrednog stanja kada je Skupština prekinula sednicu o ukidanju istog na samom početku zasedanja jer je poslanik i lider opozicione stranke Dveri Boško Obradović ušao u salu sa pištaljkom uzvikujući „Dole vlada!“ i „Dole Vučić!„. Predsednica Skupštine Maja Gojković je naredila da se Obradović isključi sa sednice i da ga obezbeđenje udalji, na šta je on poručio obezbeđenju da mu se ne približava na više od 2 metra zbog epidemioloških mera. Na kraju ga je obezbeđenje iznelo iz sale.

Prethodne večeri je u nekim medijima objavljena tada neproverena informacija da će stranka Pokret slobodnih građana (PSG) prekinuti bojkot i ipak izaći na izbore. Lider PSG-a Sergej Trifunović je najpre ove navode negirao i najavio sednicu stranke na kojoj će se tek raspravljati o mogućem prekidu bojkota. Gradski odbor ove stranke u Vranju je bio izričito protiv takve odluke. Dva dana kasnije, 8. maja, održana je sednica stranke PSG-a nakon koje je Trifunović na konferenciji za medije potvrdio da će ipak učestvovati na izborima i obrazlažući ovakvu odluku izjavio da je stranka svesna toga da se nijedan segment u pogledu izbornih uslova nije promenio na bolje: “Naprotiv, sve je šest puta gore. Ali izbori pod Aleksandrom Vučićem nikada neće biti fer.” – izjavio je tada Trifunović.

Nasrtaji na poslanike i ministre, pozivi EU na smirivanje tenzija

Istog dana, 43 dana pred izbore, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je zasedanje na kojem se raspravavlja o promeni izbornih zakona – Zakona o izboru narodnih poslanika i  Zakonu o lokalnim izborima. Pre samog zasedanja u petak 8. maja, lider Dveri Boško Obradović je sa pristalicama blokirao ulazak u Narodnu skupštinu, došlo je do verbalnog sukoba između njega i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, reagovalo je skupštinsko obezbeđenje, a poslanik Marijan Rističević je snimljen kako ulazi u zgradu sa pocepanim sakoom. U međuvremenu su poslanici Evropskog parlamenta, čiji je inače stav da održavanje izbora dok pandemija i dalje traje nije dobra ideja i da trenutno stanje u srpskim medijima nije adekvatno za fer izbore, pozvali na smirivanje tenzija u Srbiji.

Konačan spisak opozicionih stranaka koje neće učestvovati na izborima 21. juna još je nepoznat. Stranka slobode i pravde se na sednici Predsedništva odlučila za bojkot, a lider Dragan Đilas poručio da posle 50 dana zatvorenih u „životu koji nije život„, ne treba menjati odluke. Dveri se trenutno preispituju, a Narodna stranka najavljuje potvrdu bojkota za ponedeljak. Lideri Saveza za Srbiju (SzS) su odlučni u bojkotu izbora.

Tadićev „neobjašnjiv“ predlog

Pažnju je privukao intervju sa nekadašnjim predsednikom Srbije i liderom Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisom Tadićem. Tadić je u emisiji „360 stepeni“ na televiziji N1 predložio izlazak na izbore i zajedničku opozicionu Listu za bojkot navodeći da bi se umesto bojkota samo jednog dana (dana izbora), nastavio bojkot parlamenta svakog dana čime bi se zadržala međunarodna pregovaračka pozicija i mehanizmi za pripremu za predsedničke izbore koje, smatra Tadić, „ne bismo ni imali“. Ovaj Tadićev predlog je lider Demokratske stranke (DS) nazvao neobjašnjivom uprkos „dobroj nameri Tadića“ jer su po njegovim rečima uslovi sada još gori.

Štrajk glađu četvoro narodnih poslanika

Jutros je lider Dveri Boško Obradović otpočeo i štrajk glađu ispred Doma Narodne skupštine, pridruživši se narodnom poslaniku ove stranke dr Miladinu Ševarliću koji je započeo štrajk glađu zbog nemogućnosti da pridobije poslanije u Skupštini da raspravljaju o „povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju rezolucije 1244„. Nedugo za tim, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) dr Aleksandar Martinović i njegova partijska koleginica Sandra Božić odlučili su da stupe u štrajk glađu zbog „fašističkih ispada“ lidera Dveri. Martinović i Božićeva sedeli su na stolicama ispred Doma Narodne skupštine, a u njihovoj neposrednoj blizini bili su Obradović i Ševarlić.

Konačno, na konferenciji nakon današnjeg zasedanja poslanika u Narodnoj skupštini, Obradović je saopštio medijima da Dveri ostaju pri odluci da se izbori bojkotuju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci