fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Buduća Narodna skupština – 10 poslanika iz Pčinjskog okruga, 65 odsto Beograđana bojkotovalo

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, naredni mandat Narodne skupštine činiće čak 189 poslanika iz koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, 32 poslanika iz koalicije Socijalističke partije Srbije Jedinstvene Srbije, 12 poslanika sa liste SPAS Aleksandra Šapića i 17 poslanika iz manjinskih stranaka, od kojih troje dolazi iz albanske Ujedinjene doline (Bujanovac i Preševo). Zvanična izlaznost je još uvek upitna.

Kada se rezultati i preliminarna raspodela mandata (CeSiD) u Narodnoj skupštini uporede sa izbornim listama koje su dobile mesta, interese građana Srbije predstavljaće i desetoro poslanika iz opština Pčinjskog okruga.

U pitanju su Milan Ilić, Slaviša Bulatović i Momir Stojilković iz Vranja, Nenad Krstić iz Trgovišta, Nenad Mitrović iz Bujanovca i jedina buduća poslanica – Nevenka Kostadinova sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu iz Bosilegrada. Novica Tončev iz Surdulice kao dvanaesti na listi svakako dobija poslanički mandat i on će biti jedini poslanik iz koalicije SPS-a i JS iz Pčinjskog okruga.

Kao što smo već pisali, velike šanse da uđu u Narodnu skupštinu su imali kandidati sa liste Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina, koja je prema aktuelnim rezultaima kao manjinska dobila 3 mandata u Skupštini. Poslanici će najverovatnije biti lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, preduzetnik Arđend Bajrami i ekonomistkinja Nadije Bećiri.

Ujedinjena dolina je izborna lista sačinjena od kandidata iz 5 različitih stranaka čiji su članovi građani Srbije albanske nacionalnosti iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa. Albanski lideri su sporazum o zajedničkom nastupu stranaka na parlamentarnim izborima u Srbiji sklopili januara u Tirani, pod pokroviteljstvom vršioca dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Genta Cakaja.

Tako će Pčinjski okrug dobiti dve poslanice – Kostadinovu iz Bosilegrada i Bećiri iz Bujanovca.

Sve četiri izborne liste koje ne važi cenzus već „prirodni prag“, osvojile su ukupno 17 mandata. Savezu vojvođanskih Mađara pripalo je 9 mandata, listi Muamera Zukorlića 3 skupštinska mesta, Stranka demokratske akcije Sandžaka imaće dvije predstavnika, i već pomenuta Ujedinjena dolina troje.

Liste koje nisu prešle cenzus

Lista Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) osvojila je 2,7 odsto glasova i najbliža je prelasku cenzusa. Suverenisti Saše Radulovića osvojili su 2,6 odsto, pokret Metla 2020 2,4 odsto, a Srpska radikalna stranka 2,0 odsto glasova. Za Pokret Slobodnih građana koji predvodi Sergej Trifunović glasalo je 1,8 odsto birača, dok je za Zavetnike glasalo 1,6 odsto građana. Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) i lista Zdravo da pobedi osvojili su po 1 procenat, pokret Levijatan 0,8 odsto a grupa građana 1 od 5 miliona 0,7 odsto glasova.

Još uvek upitna zvanična izlaznost, 65 odsto Beograđana bojkotovalo

Zvanične, konačne rezultate izbora za 250 narodnih poslanika Republička izborna komisija (RIK) objaviće najkasnije do 25. juna (četvrtak) u 20:00 časova. Trenutna procena izlaznosti do zatvaranja biračkih mesta u Srbiji, na osnovu 87 odsto realizacije uzorka, je prema CeSiD-u i Ipsos-u je manja od 50 procenata: 47,7 odsto. Drastična razlika u izlaznosti u odnosu na 2016. godinu je u prestonici – tek 35,2 odsto Beograđana je izašlo na glasanje, što je za preko 16 procenata (16,5%) manje nego pre četiri godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci