fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

DELA GOVORE: Privatne firme i ulaganje novca građana kao uspeh SNS-a

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Dela govore“, zvanična internet platforma Srpske napredne stranke (SNS) „za informisanje o napretku Srbije“, poslednjih nedelja aktivno na društvenim mrežama ima plaćenu promociju interaktivne mape Srbije koja, kako stoji u opisu, „prikazuje najveće investicije u vašem kraju i širom zemlje“. Na mapi Vranja, kao najveća investicija SNS-a predstavljeno je nekoliko privatnih firmi, institucije kulture, bolnica i dr. Plaćena objava nije baš najbolje prošla kod samih Vranjanaca, koji u komentarima na Facebook-u nisu štedeli autore.

Na zvaničnoj platformi SNS-a Vranjanci mogu pročitati da je dodeljenim sredstvima u iznosu od 500.000 dinara Narodni muzej u Vranju izvršio digitalizaciju zbirke, a zahvaljujući konkursu „Gradovi u fokusu 2020“, Ministarstvo kulture i informisanja je pomoglo unutrašnje uređenje stalne postavke Muzeja.

Dalje se može videti da je u rekonstrukciju zgrade Pozorišta Bora Stanković uloženo 370 miliona dinara, te sada zgrada „kulturne ustanove koja je bila zatvorena 7 godina“ ima „savremenu opremu, scensku mehaniku, mostove za osvetljenje i salu sa 255 mesta“.

Stručnjaci koji vode kampanju SNS-a na „platformi za informisanje o napretku Srbije“ navode i da su renovirane dve osnovne škole u Vranju, OŠ Svetozar Marković 2017. godine kroz radove vredne preko 58 miliona dinara, a OŠ Vuk Stefanović Karadžić 2018. godine, za šta je izdvojeno preko 57 miliona dinara.

Takođe, ističe se i da je u Vranju u okviru projekta Čista Srbija (radove izvodi Millennium Team), počela izgradnja nove kanalizacione mreže od 141,6 kilometara, za šta je izdvojeno skoro 60 miliona evra. Kreatori sadržaja za ovu platformu podsećaju i da je završena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, „jedna od najznačajnijih investicija Pčinjskog okruga, vredna 29,4 miliona evra“.

Među „delima koja govore o napretku“, na sajtu SNS-a nalazi se i rekonstrukcija „cele bolničke zgrade u koju će biti uloženo 12 miliona evra“.

Na mapi uspeha aktuelne vlasti našle su se i velike privatne kompanije, tačnije, tu su BAT (British American Tobbaco), Alfa Plam, Kentaur i Teklas. Kako stoji u opisu „dela koja govore“, Alfa je 2017. godine otvorila fabriku kotlova u Surdulici i zaposlila 200 novih radnika, a već zapošljava oko 400 radnika u fabrici u Vranju. Vranjski BAT je otvorio novu proizvodnu liniju i pogon od pet miliona evra, povećao je kapacitete za 40 odsto, te postao proizvodni centar zemalja članica CEFTA. Danski Kentaur sada ima 150 radnika, a najavljuju da će do kraja sledeće godine zaposliti još 200. Teklas će „nakon zatvaranja GEOX pogona u Vranju, u dogovoru sa predsednikom Srbije, do marta 2022. godine otvoriti pogon u Vranju koji će zapošljavati 600 ljudi“, stoji na sajtu delagovore.rs.

Privatne firme i ulaganja javnog novca kao uspeh SNS-a

Uporedo sa raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 3. april 2022. godine, na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja „Dela govore“, te poslednjih nedelja, u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalazite, Facebook i Instagram nude plaćenu objavu, interaktivnu mapu iza koje stoji tim SNS-a, o najvećim dostignućima u vašem kraju i ostalim delovima Srbije.

Tako su se na mapi „dela koja govore“ o uspehu vlasti, našle aktivnosti pomenute na početku teksta, a uspeh privatnih firmi i ulaganje novca iz budžeta Republike Srbije, grada ali i donacije građana i stranih fondova, odnosno „napredak Srbije“, pripisani Srpskoj naprednoj stranci.

Šta kaže Zakon

Da li je ovo uobičajeno i kosi li se sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, pitali smo pravni tim organizacije CRTA: (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), koja, između ostalih aktivnosti, ima i Posmatračku misiju na ovogodišnjim izborima.

Prema rečima pravnog eksperta Crte Vladimira Tupanjca, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, u članu 23. sa jedne strane zabranjuje političkim akterima da u izbornoj kampanji koriste javne resurse, osim u slučajevima kada su ti resursi dostupni i svim drugim političkim akterima pod jednakim uslovima, a nosiocima javnih funkcija i državnim službenicima da koriste sredstva iz državnog budžeta kojima raspolažu za potrebe izborne kampanje.

Dodatno Zakon o Agenciji za sprečavanje korupcije u članu 29. zabranjuje funkcionerima da „koriste javne resurse i skupove na kojima učestvuju i susrete koje imaju u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima“.

„Prava adresa za pitanje o platformi delagovore.rs je Agencija za sprečavanje korupcije“ – ističe naš sagovornik.

Kako je Agencija postupala u prethodnim kampanjama

Iz Crte podsećaju da je Agencija tokom prethodnih kampanja zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti sankcionisala situacije u kojima se promotivni spotovi snimaju u službenim prostorijama bolnica, JKP, javnih preduzeća.

„Takođe, imali smo i situaciju iz izborne kampanje 2020. godine kada je doktorka u promotivnom spotu SNS govorila afirmativno o SNS, a bila je obučena u lekarski mantil sa oznakom zdravstvene ustanove u kojoj je zaposlena. Ili promotivni spot SNS u kojem se pojavljuje zaposleni u mantilu sa oznakama JP EPS i promoviše SNS“ – podseća Tupanjac.

Sa druge strane, dosadašnji stav Agencije je pokazao da ne postoji povreda odredaba Zakona o sprečavanju korupcije u slučajevima kada se u promotivnim spotovima političkih stranka koriste fotografije ili video-zapisi koji su već javno dostupni, što bi moglo da važi i za ovu platformu, zaključuje pravni ekspert organizacije CRTA:.

Vranjanci na Facebook-u ismevaju objavu

Plaćena kampanja „Dela govore“ koja se pojavljivala korisnicima društvenih mreža iz Vranja i okoline izazvala je na desetine negativnih komentara, a najviše primedbi se odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, stanje u kojem se nalaze ulice u gradu, standard, preživljavanju na minimalcu itd. što, takođe u jeku kampanje, koristi lokalna opozicija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci