fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Dok su Srbiju obilazili snimci vrištanja, vlast na brzinu donela bitne odluke

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Tokom samo jednog zasedanja, uz prekide, vlast je donosila odluke o ceni boravka u vrtićima, borbi protiv vršnjačkog nasilja, postavljanju nekoliko direktora, prodaji gradskog zemljišta fizičkim i pravnim licima, planu za solarnu elektranu, položaju mladih, finansijskim i izveštajima o radu svih lokalnih javnih preduzeća i ustanova, završnom računu grada i dr.

Srbiju su juče obišli snimci vrištanja odbornika okruženih obezbeđenjem, guranja u vranjskom parlamentu.

Na društvenim mrežama i u nekim medijima širi se mnogo dezinformacija, od toga da je opozicija fizički nasrnula na prisutne, do mešanja opozicione odbornice koja je vrisnula za govornicom sa predsednicom Skupštine grada, Zoricom Jović.

Uoči petog zasedanja vranjskog parlamenta, osam opozicionih partija koje imaju predstavnike među odbornicima izdale su zajedničko saopštenje – pobunu zbog velikog broja tačaka Dnevnog reda (58) i materijala na 1.500 strana, koji su dobili nekoliko dana pre sednice.

Tada su najavili da će blokirati rad ukoliko se ne pronađe rešenje.

Na početku zasedanja odbijen je predlog opozicije da se tačke Dnevnog reda podele na više sednica, te su odbornici demonstrativno počeli da zauzimaju govornicu.

Slobodanu Petroviću (SRCE) i Igoru Zlatkoviću (PSG) predsednica Skupštine Jović (SNS) izrekla je meru udaljavanja sa sednice, što su oni odbili da učine. Pridružilo im se još nekoliko opozicionih odbornika i odatle, sa govornice, pokušavali su da se obrate prisutnima. Ubrzo ih je opkolilo privatno obezbeđenje koje plaća Gradska uprava.

Nastao je verbalan sukob između njih i odbornika SNS-a, Miroslava Nešića i Gorana Nikolića, a odbornice vlasti napravile su „živi zid“ ispred govornice, predvođene Marijom Petrović. Nije došlo do eskalacije sukoba. Revoltirani zbog obezbeđenja koje ih je okružilo, Zlatković i odbornica Dragana Đorđević (SRCE) su, u jednom trenutku, počeli da vrište za govornicom.

Nakon nekoliko prekida, tok sednice je ipak nastavljen po poslovniku, a izvestioci su obrazlagali ispred odbornika.

U takvoj atmosferi, za svega nekoliko sati, većina u lokalnom parlamentu koju čine odbornici SNS-a, SPS-a, JS-a, PUPS-a i SDPS-a, usvojila je Izveštaje o radu sa Finansijskim izveštajima poslovanja za 2023. godinu javnih preduzeća „Vodovod“, „Komrad“, „Novi dom“, „Urbanizam i izgradnja grada Vranja“, „Parking servis“, „Uprava Banje“, Privrednog društva „Slobodna zona“, kao i finansijske izveštaje za 2023. godinu javnih preduzeća „Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja“ i „Skijalište Besna Kobila“.

Usvojili su i Izveštaje o radu sa Finansijskim izveštajima za 2023. godinu javnih ustanova: Centar za socijalni rad, Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, Pozorište „Bora Stanković“, Javna biblioteka „Bora Stanković“, Kulturno-obrazovni centar, Narodni muzej, Narodni univerzitet, Istorijski arhiv „31. januar“, Škola animiranog filma, Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima u svojini grada Vranja – Sportski objekti, Turistička organizacija i Apoteka Vranje.

Zeleno svetlo dobili su i Izveštaji o radu za 2023. godinu lokalnog ombudsmana grada Vranja, Gradskog pravobranilaštva, glavnog urbaniste, zatim Godišnji izveštaj o sprovođenju akcionog plana za mlade za 2023. godinu, Predlog lokalnog akcionog plana za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja za period 2024–2026. godine, Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije područja solarne elektrane „Kobra“, Predlog Rešenja o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u PU „Naše dete“, kao i Predlog Rešenja o izmeni Rešenja o davanju prethodnog mišljenja za promenu granica katastarskih opština i Predlozi Rešenja o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Vranja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci