fbpx
32.4 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Evropski poslanici: Ne verujemo da će izbori u Srbiji biti fer

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BRISEL – Jedanaest poslanika u Evropskom parlamentu, članova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“, uputilo je pismo komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju, u kojem izražavaju duboku zabrinutost stanjem demokratije u Srbiji i uslovima u kojima se održavaju predstojeći izbori.

„Pišemo Vam zbog ozbiljnog nazadovanja u pogledu posvećenosti osnovnim evropskim i demokratskim vrednostima Vlade i političkog vođstva Srbije. Duboko smo zabrinuti zbog onoga što izgleda kao sve veći jaz između izjava i obaveza koje su srpske vlasti preuzele i ispunjavanju i poštovanju tih obaveza u realnosti“, napisali su evropski poslanici iz treće najveće grupe u Evropskom parlamentu, kojoj, između ostalih, pripada partija predsednika Francuske Emanuela Makrona, piše N1.

Između ostalih pismo su potpisali Natali Loazo, bivša ministarka za evropske poslove Francuske, Klemen Grošelj, izvestilac iz senke za Srbiju grupe „Obnovimo Evropu“, kao i Ilhan Kjučuk, izvestilac Evropskog parlamenta za Severnu Makedoniju.

U pismu poslanici izražavaju žaljenje zbog odluke da se izbori održe 21. juna bez dogovora vlasti i opozicije za koji kažu da bi mogao da spreči bojkot opozicije. Oni smatraju da bi dogovor povećao takav dogovor povećao legitimitet izbora.

„Da stvar bude još gora, u svetlu neizbalansiranog medijskog izveštavanja, povećanog pritiska na pojedince i civilno društvo kritično prema Vladi, i prema nezavisnim analizama stanja demokratije, Srbija je nedavno klasifikovana kao hibridni režim. Zbog toga verujemo da će izbori u takvoj atmosferi biti daleko od fer i demokratskih“, stoji u pismu, prenosi N1.

Poslanici su ba izrazili zabrinutost zbog rastućeg uticaja Rusije i Kine, kao i izjava srpske vlasti o Evropskoj uniji koji bacaju sumnju na posvećenost političkog vođstva zajedničkog evropskoj budućnosti. Takođe, oni navode da je „Srbija, uprkos tragičnoj prošlosti, napravila je značajan napredak ka putu ka EU, ali i da su izjave političkih lidera još više razočaravajuće, kada se uzmu u obzir podrška EU i činjenica da je ona najveći trgovinski partner Srbije“.

Poslanici smatraju da EU treba da pojača napore kako bi Srbiju dovela u grupu zemalja sa funkcionalnom demokratijom, i predlažu da EU ne treba samo da prati predstojeće izbore zakazane za 21. jun, već i da analizira uticaj sredstava koje je Unija dodelila Srbiji na trenutno stanje demokratije.

„Dragi komesaru, u svetlu prethodno navedenog i strateškog interesa EU da Zapadni Balkan i posebno Srbija budu stabilni i prosperitetni, pozivamo vas da budete dodatno pažljivi kada je reč o trenutnom razvoju događaja u Srbiji i da oni budu adekvatno predstavljeni u najavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji. Na kraju, ali ne i najvažnije, pozivamo Vas da podsetite vlasti u Srbiji da bezuslovno ispune svoje prethodno preuzete obaveze pred neminovne parlamentarne izbore“, zaključuju poslanici, prenosi N1.

N1 podseća da je ovodrugo pismo koje poslanici Evropskog parlamenta za manje od dva meseca upućuju na adresu komesara Varheljija. Prethodno, poslato 16. aprila, odnosilo se na zabrinutost povodom kršenja ljudskih i ustavnih prava tokom vanrednog stanja uvedenog zbog COVID-19.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci