fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Gradonačelnik Vranjancima – Hvala vam i budite oprezni

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

Najteža situacija u Vranju bila je od 20. marta do 5. aprila, kada je broj zaraženih virusom COVID-19 bio u porastu a bilo je i smrtnih slučajeva. Najčešće se radilo o porodičnim epidemijama te je bilo lako držati ih pod kontrolom, a prema rečima gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića koji je danas gostovao u jutarnjem programu RTV Vranje, situacija u gradu je stabilna.

Do sada u Vranju prema zvaničnim podacima sa sajta Ministarstva zdravlja covid19.rs ima između 60 i 70 zaraženih (poslednji podatak o broju obolelih po gradovima unet je 26. aprila i radi se o 63 osobe dok je u međuvremenu registrovano još troje obolelih). Šezdeset obolelih pominje u emisiji i Milenković, dok ističe da je izlečeno 23 sugrađana.

Sada je slika mnogo blaža, virus je slabiji i veliki je broj asimptomatičnih pacijenata. Svi smo bili uznemireni na početku, kada je bilo smrtnih slučajeva u gradu.

Najmlađa zaražena osoba imala je 35 godina, dok je najstarija osoba kod koje je registrovan COVID-19 virus stara 65 godina. Međutim, bez obzira na ohrabrujuće podatke on je poručio da građani moraju biti oprezni jer i dalje postoji lokalna transmisija virusa, ali je skoncentrisana u porodičnim krugovima.

Milenković ističe da je potpuno siguran da je virus kapljična infekcija i da se svi nadalje moraju pridržavati svih preporučenih mera te su nošenje maski, rukavica, socijalna i fizička distanca obavezni.

Pritisak na “kovid ambulantu” (ATD) je znatno smanjen. U sve tri “kovid bolnice” u Vranju je trenutno 32 pacijenta.

Pacijenti koji su pozitivni na COVID-19 ali su bez simptoma smešteni su u prostorije Odeljenja za fizikalnu medicinu, kako gradonačelnik kaže dobrovoljno, jer nisu želeli da rizikuju da prošire virus, te ih je pohvalio.

Moraćemo da shvatimo da ćemo živeti sa ovim virusom i da je on sada tu sa nama i među nama. Treba da budemo pametni, oprezni i da virus stavimo pod našu kontrolu. – dodao je.

U raspoloženju “život se nastavlja, mere popuštaju” podsetio je sve poslodavce koji su počeli sa radom da mogu od Javnog komunalnog preduzeća Komrad preuzeti dezinfekciona sredstva. Ponovio je da će uskoro početi da funkcioniše prigradski i međugradski saobraćaj, da će 4. maja biti otvorene bašte kafića i restorana a vrtići 11. maja.

Moramo da budemo oprezni i još malo fizički udaljeni, kako bismo imali mirno i stabilno leto.

Na kraju se zahvalio svima koji su ponašanjem i poštovanjem mera doprineli da Vranje ima dobre rezultate u borbi sa virusom COVID-19.

Da nije bilo razumevanja, trpeljivosti i međusobnog poštovanja sve bi bilo drugačije, hvala Vranjancima na tome. – poručio je.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci