fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Gradonačelnik: Zaražena deca iz Vranja su na pedijatriji u Nišu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Gradonačelnik dr Slobodan Milenković je nakon posete stručnjaka iz Niša, delegacije lekara iz Kine i sinoćnjeg sastanka sa predstavnicima republičkog Kriznog štaba danas u emisiji RTV Vranje govorio o aktuelnoj situaciji u Vranju koje je proteklih nekoliko dana okarakterisano kao novo žarište, kao i o budućim merama za stabilizaciju situacije.

Kako je napomenuo, vanredne mere će se poštovati sve dok se ne proglasi kraj epidemije, epidemiološki kriterijumi su jasni i postupaće se u skladu sa tim i uputstvima Svetske zdravstvene organizacije. Ključna stvar su vanredni nadzor u fabrikama i regulisanje autobuskog prevoza, a Grad će formirati operativni tim za vršenje kontrole i praćenje situacije na terenu pošto su fabrike i autobuski prevoz potencijalna opasnost za širenje zaraze.

Prema Milenkovićevim rečima, u svim fabrikama moraju da postoje lica koja su zadužena za kontrolu sprovođenja mera zaštite od infekcije, te će se na ulasku u fabrike popunjavati upitnik da li su radnici preležali virus ili imali neke simptome koji ukazuju na infekciju kao i da li su imali kontakt sa nekim ko je zaražen i u skladu sa tim će se postupati dalje.

„Oni koji su bolesni neće moći da uđu i rade, kako ne bi ugrozili radnike“ – kaže Milenković.

Kada su u pitanju kapaciteti „kovid“ bolnica u Vranju, prema podacima koje je saopštio Gradonačelnik, u zgradi stare Hirurgije ima još 10 mesta, očekuje se otpust nekih pacijenata te će biti slobodnih mesta i na Infektivnom i Grudnom odeljenju. Takođe, priprema se i zgrada stare Psihijatrije za dodatni prijem pacijenata ali se Milenković nada da do potrebe za tim neće doći.

„Mali je broj pacijenata sa upalom pluća i svi teži pacijenti su upućeni za Niš. Deca su smeštena na Pedijatriji u Nišu“ – dodaje.

Dodao je da će neke od fabrika uskoro ponovo početi sa radom i da se mora funkcionisati, kako bi grad imao prihode i ponovo apelovao na građane da budu ozbiljniji, odgovorniji, da drže distancu, koriste maske i rukavice i češće peru ruke.

„Moramo da naučimo da živimo sa virusom uz pridržavanje svih mera zaštite“ – zaključuje Milenković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci