fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Interaktivni prikaz raspodele mandata, „preletanja“ i osvajanja vlasti – Lokalni izbori 2008-2020.

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / VRANJSKA BANJA – Ne može se pretpostaviti kada će nakon lokalnih izbora skupštine u Vranju i Vranjskoj Banji konstituisati i izabrati svoja rukovodstva, ali će se neki obrisi onoga što nas čeka u budućnosti znati već u nedelju pred ponoć. U međuvremenu, na osnovu zvaničnih podataka Zavoda za statistiku, informacija dobijenih od političkih stranaka i same Skupštine grada Vranja, portal Slobodna reč kreirao je praktične interaktivne prikaze rezultata izbora u protekla tri mandata Skupštine grada Vranja, i dva mandata Skupštine gradske opštine Vranjska Banja. 

Lokalni izbori maja 2008. godine, donose mnogo boja u Skupštinu grada Vranja, kada je od 65 mesta po 16 „stolica“ pripalo Radikalima Demokratskoj stranci. Odbornicima Socijalističke partije Srbije pripalo je 13 mandata, Demokratskoj stranci Srbije 8 mesta, 7 Novoj Srbiji i 5 za listu G17+. 

Ovako „šarena“ Skupština je bila pravi primer višestranačja na lokalnom nivou. Istorijsko pomirenje SPS-a i DS-a stvara veliku koaliciju, koja je bez mnogo trzavica „izgurala“ ceo mandat pod Miroljubom Miretom Stojčićem, iz SPS-a kao gradonačelnikom, i Slobodoanom Stamenkovićem iz DS-a kao predsednikom gradske skupštine. Deo tadašnjeg koaliconog dogovora bili su i odbornici NS i G17+.

Stojčić je posle izbora u septrembu 2000. godine izbran za predsednika Opštine Vranje, dok je 2004. godine na jedinim direktnim izborima izabran za gradonačelnika Vranja. 

Međutim, već na izborima 2012. godine, vidi se znatna promena u rasporedu mandata – Radikali i NS više nisu u Skupštini, SPS ima skoro duplo više osvojenih mesta (21), broj demokrata se smanjuje – DSS sa 8 na 5 mesta, DS sa 16 na 14 mesta. Sa druge strane, raste broj odbornika G17+, a deo Radikala se tada po prvi put pojavljuje pod bojama Srpske napredne stranke sa osvojenih 14 mandata.

SPS je tada na izbore izašao u koaliciji sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvenom Srbijom (JS) i Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDPS). Iako se tada očekivala vlast stare koalicije SPS-DS, na pritisak Beograda, socijalisti i „naprednjaci“ su sa 35 od 65 mandata firmirali lokalnu vlast uključujući i trećeg koalicionog partnera – G17+, tada već Ujedinjeni regioni Srbije (URS), koji su takođe bili deo „beogradskih“ koalicionih dogovora. Zoran Antić iz SPS postaje novi gradonačlenik, dok Dejan Tričković postaje predsednik Skupštine. Ta i takva koalicija je nekoliko meseci kasnije „pukla“ jer je SPS izbacio URS iz „društva“, a nakon toga je centrala SNS-a donela odluku da izađe iz vlasti u 10 lokalnih samouprava u Srbiji među kojima je bilo i Vranje.

Odbornička grupa SNS se cepa na dva dela, a SPS, ostavši bez oba koaliciona partnera, formira novu, a dobro proverenu koaliciju sa DS-om i njenim derivatima. Iz odborničke grupe DS-a u SPS prelazi dvoje odbornika LDP-a, pa je koalicija SPS-JS-SDPS-LDP tada imala 26 odbornika, što sa još 12 odbornika DS-a bilo dovoljno za vladajuću većinu u Skupštini grada Vranja. Njima se priključuje i deo odbornika izabranih sa liste SNS-a, od kojih jedan postaje i zamenik gradonačelnika. Zoran Antić ostaje na svom mestu, sve do održavanja novih lokalnih izbora 2016. godine. Slobodan Stamenković ponovo postaje predsednik gradske Skupštine.

Izbori 2016. godine donose novi raspored mandata i drastične promene lokalne vlasti. SNS je dominantna odbornička grupa, a od ostalih se izdvajaju SPS i Jedinstvena Srbija koja je tada odlučila da na izbore izađe samostalno. SNS ima čak 35 odbornika, SPS je pripalo 15 mandata, JS dobija 7 mesta u skupštini, DS je tu sa 4, SDS i LDP sa troje odbornika i manjinski cenzus prelazi i Zelena stranka (predstavljajući slovačku manjinu?!). Stvari su tada bile i više nego jasne. SNS je sa osvojenih 22.160 glasova dobio nadpolovičnu većinu u Skupštini grada. SPS je po prvi put u opoziciji, a nova vladajuća garnitura je nemilosdrdna prema kadrovima „iz Komiteta“. Dejan Tričković po drugi put bira izabran za predsednika Skupštine grada, dok na mesto gradonačelnika po prvi put seda neko ko nije član SPS-a – nova nada SNS-a i bivši član URS-a, Slobodan Milenković. Najveće iznenađenje konstituisanja vlasti 2016. godine bio je izbor Igora Andonova iz Tadićeve SDS za zamenika gradonačlenika. Deo skupštinske većine uskoro postaju i odbornici JS.

Posle 18 meseci opozicionog delovaja, „beogradski faktor“ ponovo vraća SPS u gradsku vlast. U decembru 2017. godine predsednici Gradskih odbora SNS i SPS, Slaviša Bulatović i Zoran Antić, potpisuju „istorijski“ koalicioni sporazum.

Period između 2016. i 2020. godine bilo je obeležen serijom stranačkih „preletanja“, koja su znatno promenila izgled odlazećeg saziva Skupštine grada Vranja u odnosu na konstitutivnu sednicu. SPS i JS gube ukupno osmoro odbornika, od kojih čak sedmoro prelazi u Srpsku desnicu, dok opozicioni DS dobija još jednog odbornika.

Na taj način Desnica ulazi u prvu lokalnu skupštinu u Srbiji. Vladajuća SNS zvanično ostaje „po strani“ tih događaja, zadržavši konstantni broj odbornika (35) sve vreme mandata.

Prva žena predsednica Banje

Izmenama Statuta grada Vranja, decembra 2010 godine, formira se Gradska opština Vranjska Banja.

Izborom Slavice Sotirović za predsednicu gradske opštine, prvi put je žena izabrana za tako visoku javnu fuknciju.

Prvi „pravi“ izbori za skupštinu gradske opštine Vranjska Banja održai su zajedno sa lokalnim, parlamentarnim i predsedničkim izborima 2012. godine. Tada je u Skupštini među 15 odbornika bilo čak pet stranaka – petoro odbornika imala je DS, četvoro SPS, a Nova Srbija, G17+ i SNS po dvoje. Dve različite koalicije tada vladaju Banjom, prva sa predsednikom Predragom Milenkovićem iz SPS-a i druga od 2014. godine koja vraća Slavicu Sotirović na mesto predsednice gradske opštine. Tadašnja koalicija sastavljeana je od odbornika dela odbornika DS-a koji su formilari Novu Demokratsku stranku (koja je kasnije promenila ime u SDS), odbornika G17+ i SNS-a.

Na sledećim izborima raspored u skupštini ove gradske opštine je potpuno drugačiji: SPS ima jedno mesto više (5), dok SNS osvaja 9 odborničkih mesta, samim tim i većinu. U skupštini je do raspuštanja, sedela i jedna odbornica sa liste SDS-LDP – pomenuta Slavica Sotirović, koja je učestvovala u valsti zajedno sa SNS-om. Tada je za predsednika opštine izabran Nebojša Bogdanović iz SNS-a. U maju 2017. godine, kao uvod u pomirenje na novou Grada, SPS ulazi u vlast u Banji, a kadar SNS-a, Dragan Sentić postaje predsednik gradske opštine.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci