fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Ko je i kako zaradio 330.000 evra za fiktivna predavanja u Vranju

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE / BEOGRAD – Dvema beogradskim organizacijama, Udruženju „Centar za lokalne usluge“ i NVO „Selo“, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je u 2021. godini dalo skoro 40 miliona dinara (više od 330.000 evra) od novca građana, za podršku mladima i obuku geronto-domaćica u Vranju, pokazuju podaci koje je portalu Slobodna reč ustupio BIRN. U ovaj slučaj umešana je Kancelarija za mlade Grada Vranja i Javna ustanova Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.

Nedavno su istraživači BIRN-a i Građanskih inicijativa otkrili veliku aferu o lažiranju izveštaja i izvlačenju novca iz budžeta, sume od preko 5,6 miliona evra, koja je, umesto za najugroženije, završila u džepovima mreže fantomskih organizacija i njihovih rođaka, prijatelja, poznanika.

Deo ove afere koju će, po krivičnoj prijavi Građanskih i YUCOM-a, istraživati i Tužilaštvo za organizovani kriminal, prema podacima do koje je došao BIRN, jesu i JU „Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite“ u Vranju i vranjska Kancelarija za mlade.

Naveli ih kao partnere na projektu

Pomenute beogradske organizacije su u izveštajima o realizovanim projektima kao partnere u Vranju navele i Kancelariju za mlade, koja je navodno bila partner Centru za lokalne usluge, i vranjsku JU „Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite“, koja je navodno bila partner NVO „Selo“.

Kako bi opravdali troškove kod Ministarstva, morali su da dostave određene izveštaje. U narativnom izveštaju Udruženja „Centar za lokalne usluge iz Beograda“, stoji da su u Vranju održavali radionice tokom tri ciklusa između aprila i decembra 2021. godine,  te da im je partner bila lokalna Kancelarija za mlade (KZM).

Za tri ciklusa radionica sa po pet planiranih tematskih predavanja, tražili su i dobili 29,6 miliona dinara (29.580.000), odnosno preko 250.000 evra.

U izveštajima od 23. juna 2021. naveli su u troškovima da su održali 23 predavanja, isti je broj u izveštaju od 22. septembra, a u izveštaju od 2. decembra 2021. godine stoji da je bilo 25 predavanja.

Dakle, za navodno 71 predavanje održano u vranjskim školama, dobili su 29.580.000 dinara, odnosno preko 3.500 evra po jednom predavanju.

Ciljevi su im zvanično bili: Unapređenje ličnih kapaciteta mladih u cilju efikasine prevencije vršnjačkog nasilja (april – jun 2021), prevencija digitalnog nasilja (jul – septembar 2021) i efikasnije prevencije reproduktivnog zdravlja (oktobar – decembar 2021).

Navodno su u ovom periodu održali radionice u sledećim školama:Srednja Ekonomsko-trgovinska, Srednja Tehnička škola, Gimnazija „Bora Stanković“, Srednja Poljoprivredno-veterinarska škola Stevan Sinđelić, ali i u osnovnim školama „Radoje Domanović“, „Svetozar Marković“, „Branko Radičević“ i „1. maj“ u Vrtogošu.

Napisali da su održali radionice u vreme raspusta

U izveštajima dalje stoji da im je ciljna grupa bila „2.000 mladih“ iz navedenih škola, iako je za to bilo potrebno da iz svake škole učestvuje najmanje po 250 učenika, odnosno i po nekoliko čitavih odeljenja, što je, svakome ko se bavio obukama u školama, sumnjivo i gotovo neizvodljivo. Interesantno je i to da su naveli kako su radionice u školama održane u periodu od jula do septembra, kada je jasno da su đaci na raspustu.

„Gotovo ništa od ovoga u stvari nije tačno. Analiza izveštaja pokazala je niz ozbiljnih zloupotreba – lažne isplate, fiktivne finansijske izveštaje i lažne podatke o aktivnostima – pri trošenju budžetskog novca namenjenog za podršku ranjivim grupama“ – naveo je BIRN u istraživanju o ovakvim slučajevima širom Srbije.

Umesto velikog broja predavanja, ona su delimično održana i to samo u nekim školama, a bilo je i slučajeva da, tamo gde ih je bilo, održane su od strane Kancelarije za mlade i samih nastavnika, koji za to nisu dobili novac, već su sredstva završila na računima povezanih agencija, dodaju istraživači.

Novinarka BIRN-a koja se bavila ovim slučajevima u Vranju i kontaktirala škole, objasnila je našoj redakciji da se radi o tri projekta sa sličnim tipskim nazivima, realizovana su na proleće, tokom leta i tokom jeseni, ali podaci sa terena pokazuju da su zapravo održana jednodnevna predavanja.

Preko 80.000 evra za obuku geronto-domaćica koja ne postoji u izveštaju

Druga nevladina organizacija iz Beograda, „Selo“, dobila je više od 80.000 evra (9.650.000 dinara) za obuku 60 novih geronto-domaćica u Vranju, tokom deset dana u periodu između juna i avgusta 2021. godine.

Kao partnere na projektu naveli su JU „Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite“, ali se u izveštaju o radu ove ustanove za 2021. godinu, ne spominju ove obuke, niti organizacija Selo.

Dve od pet agencija i organizacija koje su navodno plaćene za držanje ovih obuka, niti se bave ovakvim obukama, niti su primile bilo kakav novac. Za ove obuke i projekte u kojima su navodno učestvovale, prvi put su čule od novinara BIRN-a, stoji u istraživanju.

Preostale dve organizacije nisu odgovorile na pitanja BIRN-a, dok je poslednja agencija Vibzie, Stanka Milivojevića, koji nije znao da kaže šta je i gde radio.

Zastupnik organizacije Selo Vladimir Savić, u kratkom telefonskom razgovoru sa novinarima BIRN-a rekao je da se ne seća šta je radio, jer je radio svašta i spustio slušalicu. Nije odgovorio na detaljna pitanja BIRN-a.

Šta su o ovome nakon objavljivanja teksta rekli iz vranjske Kancelarije za mlade i Javne ustanove „Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite“, pročitajte ovde:

Trajković o aferi izvlačenja miliona: KZM i volonteri Crvenog krsta radionice održali besplatno

JU „Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite“ negirala saradnju sa NVO „Selo“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci