fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Ko je novi ministar Ratko Dmitrović i zbog čega toliko nervira javnost

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Glasanjem narodnih poslanika Skupštine Srbije u kojoj nema opozicije, ministar je zvanično postao i član stranke Aleksandra Šapića (Srpski patriotski savez – SPAS) Radomir Ratko Dmitrović. Vodiće ministarstvo za brigu o porodici i demografiji, a ovaj izbor je izazvao brojne negativne reakcije i „iznervirao“ veliki delo javnosti, pogotovo na Twitter-u čiji je i sam strastveni korisnik.

O izboru novinara Ratka Dmitrovića, direktora RTS-a za vreme režima Slobodana Miloševića, nekadašnjeg generalnog direktora Kompanije Novosti i glavnog urednika lista Večernje novosti, za ministra koji će se starati o porodici i demografiji, za portal Slobodna reč govore Jovana Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i politikolog Boban Stojanović.

Stojanović: On je samo još jedan „Ministar za nerviranje opozicije“

Kako objašnjava naš sagovornik, jedino logično u celom novom sastavu Vlade Srbije je dodeljivanje ovog resora SPAS-u, jer „ide sa njihovim programskim načelima“ i pokušajima pozicioniranja ove stranke kao konzervativne, patrijarhalne, patriotske priče. Međutim, smatra da je razlog za njegovo postavljanje na čelu ministarstva koje će se starati o porodici i deci drugačiji:

Dmitrovića kao pojedinca svrstavam u kategoriju svih onih „ministra za nerviranje“, pre svega opozicione „tviter javnosti“, jer je to jedina stvar koja je njega preporučila da bude na ovoj poziciji – kaže Stojanović.

U ovoj kategoriji su, kako kaže i ministri Tomislav Momirović, Gordana Čomić, „pa čak delom“ i Darija Kisić Tepavčević – služe da bi o njima brujale društvene mreže i dodaje da smo to već videli poslednjih nekoiliko dana otkad se zna sastav nove Vlade.

Mobing, širenje govora mržnje i retorika ’90-ih

Prema rečima naše sagovornice, savetnice za pitanja procesa EU integracije u YUCOM-u Jovane Spremo, Dmitrović je poznat po mizoginim stavovima, govoru mržnje, nepriznavanju prava LGBT+ osoba i „izrazito negativnim stavovima prema susednim narodima“ te smatra da on „teško da može adekvatno da vodi resor zadužen za brigu o porodici, deci i demografiji“.

Ističe da je YUCOM o delovanju Dmitrovića, kao urednika Večernjih novosti, već upozoravao kada je „vlast ostala nema“ na korišćenje govora mržnje, proglašavanjem članova novnarskog udruženja „antisrbima, koje finansiraju ustaše“.

Dmitrović je u maju 2016. godine članove Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) proglasio „simpatizerima ustaške Hrvatske“, zbog čega je NUNS tražio reakciju Ministarstva kulture navodeći da je na ovaj način „u potpunosti u javni život vratio retoriku devedesetih“. Kako navodi Istinomer, Udruženja i sindikati novinara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i današnje Severne Makedonije su iskazali tada punu solidarnost sa članovima NUNS-a, a Kuća ljudskih prava je pozvala Vladu Srbije da pokrene smenu Dmitrovića sa rukovodećeg mesta u listu Večernje novosti. Tada je na Twitter-u poručio:

„Nunsovci i njihovi sledbenici…Da li ste svesni da niko na sudu ne može da dokaže ‘ratno huškanje’…“ – rekao je Dmitrović, i dodao da je već bilo „pet takvih pokušaja“. 

Godinu dana kasnije je osuđen zbog mobinga. Novinar Srđan Škoro dobio je presudu protiv Dmitrovića i Novosti, zbog nezakonite smene sa mesta šefa deska 2014. godine. Škoro je kao razlog za smenu naveo gostovanje u Jutarnjem programu RTS-a aprila 2014. godine, kada je „izneo kritičke ocene“ o kadrovskim rešenjima Vlade Srbije, koja je tog dana trebalo da položi zakletvu.

„Petnaestak minuta posle mog nastupa stiglo je saopštenje SNS o ‘prljavoj kampanji’ koja se na RTS-u vodi protiv te stranke i premijera. Zatim me je Dmitrović, bez ikakvog pisanog obrazloženja, smenio sa mesta šefa deska i izbrisao iz impresuma“ – rekao je Škoro, prenosi Istinomer.

Škoro navodi da je Dmitrović na pitanje koji je razlog smene odgovorio: „Morao si da vodiš računa šta ćeš da kažeš na RTS-u, jer smo mi vladin list. Inače, bolje da ne kažem ko me je sve zvao zbog tvojih izjava„.

Država da izbaci govor mržnje iz institucija

Ministarstvo koje će Dmitrović voditi baviće se pitanjima sistema porodično-pravne zaštite, pitanjima braka, populacione politike. Biće zadužen za planiranje porodice, unapređenjem i razvojem demografske politike, politike nataliteta i kvaliteta i produžetka života, kao i reproduktivnim zdravljem.

Spremo dodaje da odabir „ovakve osobe za ministra“ mora da se dovede u kontekst obaveza države Srbije koje ona preuzima na svom putu ka Evropskoj uniji, koje podrazumevaju i osnaživanje položaja LGBT+ osoba, osnaživanje nacionalnih manjina, kojih u Srbiji ima 22 i ravnopravnosti polova.

Sve ovo će navedeno Ministarstvo morati da ima u vidu kada bude razvijalo strateški okvir u kom će delovati, a ne deluje da će Dmitrović preko noći sve to prihvatiti. Izgledno je da treba da očekujemo vrlo konzervativan pristup – dodaje Spremo.

Jovana Spremo dodaje i da se ne radi samo o jednom ministru koji ima sporne stavove u pogledu poštovanja prava manjinskih zajednica, pominjući Aleksandra Vulina na čelu jednog od najvažnijih ministarstava – Ministarstva unutrašnjih poslova. Komitet pravnika za ljudska prava je nedavno protiv Vulina podneo krivičnu prijavu.

Država treba da izbaci govor mržnje iz institucija, a ne da ga personalnim rešenjima još više podstiče – ističe Spremo.

Dmitrović o stradanju civila u ratu između Jermenije i Azerbejdžana

Dmitrović o budućnosti mladih u EU
Dmitrović poliglota

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci