fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Koju pomoć privrednici mogu očekivati od Grada

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Grad Vranje pripremio je paket mera koje su planirane za pomoć privrednicima zbog štete u poslovanju nastale tokom epidemije virusa COVID-19. One uglavnom podrazumevaju smanjenje taksi i naknada, mogućnost odlaganja plaćanja poreza i računa za komunalne usluge javnih preduzeća u drugom kvartalu 2020. godine.

Za isticanje firme na poslovnom prostoru, korišćenje delova zemljišnog pojasa opštinskog puta, ulice i drugog zemljišta, korišćenje gradskih ulica i poligona za obuku vozača i korišćenje posebno obeleženog prostora za parking mesto na javnim saobraćajnim površinama za taksi vozila, biće umanjene takse i naknade u iznosu od 15 procenata na godišnjem nivou.

Za montažne objekte poput tezgi, letnjih i zimskih bašti, frižidera i aparata za kokice, neće biti naplaćena naknada za zauzeće javne površine za period trajanja vanrednog stanja. Oni koji su unapred uplatili za ovaj period, mogu tražiti povraćaj ili ostaviti sredstva u pretplatu. Korisnicima gradskih lokala će za 90 odsto biti umanjeni troškovi zakupa za mart, april i maj, a apeluje se na privatne vlasnike lokala da umanje zakupnine za ovaj period. Takođe, akontacija poreza na imovinu dospeva za plaćanje 15. maja može biti plaćena u 24 mesečnih rata sa pauzom u otplati do godinu dana, a zahtevi se podnose Lokalnoj poreskoj administraciji najkasnije do 20. maja. To važi i za fizička lica.

Privrednici će moći da odlože plaćanje računa za vodu, odlaganje otpada i grejanje za april, maj i jun na rate, uz korišćenje pauze u otplati najduže do šest meseci.

Inače, prihodi grada Vranja su prema rečima Gradskog većnika za budžet i finansije Bojana Kostića tokom aprila bili manji za 30 procenata u odnosu na isti period prošle godine,a procenjuje se da će gubitak na nivou teritorije Grada iznositi oko 300 miliona dinara.

Mere je saopštio Gradonačelnik dr Slobodan Milenković na današnjoj konferenciji u Skupštini grada i prema njegovim rečima najvažniji prioritet u narednom periodu je očuvanje radnih mesta:

U proteklih nekoliko nedelja imaloi smo intenzivne razgovore sa privrednicima sa teritorije grada, u cilju sagledavanja posledica pandemije po privredu. U ovom periodu treba da učinimo sve što možemo da se sačuvaju radna mesta u privredi i to treba da bude najvažniji prioritet naše lokalne samouprave. – rekao je Milenković.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci