fbpx
16.9 C
Vranje
utorak, 16.04.2024

Komrad izdvaja 300.000 evra za službeni auto i dva „đubretarca“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Nakon nabavke kamiona „đubretarca“ koji su građanke i građani Vranja platili više od 130.000 evra, JKP Komrad planira da u ovoj godini nabavi još jedan novi kamion autosmećar čija je nabavna vrednost procenjena na oko 140.000 evra, ali i novi službeni automobil od oko 30.000 evra. Tako će samo tokom ove godine Komrad potrošiti više od 300.000 evra za nova vozila.

Članovi komisije za javnu nabavku Marina Zupančić, Nebojša Tomić i Vladimir Simonović odlučili su da prvi kamion kupe od firme „Atrikod“ iz Kruševca, po ceni od 15.950.000 dinara. Podsećamo, portal Slobodna reč o ovoj javnoj nabavci Komrada izvestio je krajem januara.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu novog autosmećara, u narodu poznatijeg kao „đubretarac“, koji košta kao stan od 60 kvadrata u Beogradu, bio je 20. februar. Rok isporuke je maksimalno 120 dana, što znači da ćemo ga na ulicama Vranja videti najkasnije u letnjim mesecima. Izabrani ponuđač u obavezi je i da obezbedi obuku za dva vozača iz ovog preduzeća, kao i garanciju na kamion od najmanje dve godine.

Jedan od uslova Komrada bio je i da kamion bude „ganc“ nov, tačnije, u odeljku koji se odnosi na tehničke karakteristike osnovnog vozila stajalo je da „šasija mora biti nova i nekorišćena, proizvedena minimalno 2024. godine“.

Međutim „ganc“ novi kamion od 130.000 evra Komradu nije dovoljan, jer su procenili da im je potreban još jedan, veći i skuplji, a uz njega i automobil od 30.000 evra.

Naime, prema Planovima javnih nabavki sa Portala javnih nabavki, ovo javno komunalno preduzeće iz Vranja sprovešće još jednu „sličnu“ i jednu gotovo identičnu. Za drugi kvartal 2024. godine planirana je nabavka „putničkog vozila srednje klase“ čija je procenjena vrednost 3.600.000 dinara, a za treći – „novi kamion autosmećar“ čija je vrednost procenjena na 17.000.000 dinara.

Plan javnih nabavki JKP Komrad za 2024. godinu; Izvor: Portal JN

„Crna rupa za javne finansije“

Zbog zanimljivih javnih nabavki Vranje često završi u nacionalnim medijima, a jedan od najpoznatijih slučajeva su novogodišnji ukrasi od 25.000 evra, koje Vranjanci već naredne godine nisu viđali tokom praznika. Nedavno je, nakon pisanja Južnih vesti, cela Srbija saznala i da Grad Vranje troši preko 80.000 evra na hemijske, majice i postere, odnosno promotivni materijal.

Izjavivši da je „građanima neophodan uređen grad u kojem se vlast bavi zelenim površinama, dečijim igralištima, obnovom ulica i trgova“, na raspisivanje ove javne nabavke reagovala je i Vranjanka koja živi i radi u Beogradu, narodna poslanica Natalija Stojmenović iz Zeleno-levog fronta (ZLF). Ukazala je da „SNS rasipa novac građana na megalomanske javne nabavke“, te da vlast troši preko 80.000 evra na promotivni materijal, dok za dečija igrališta planira da izdvoji svega 20.000 evra.

„Vranje postaje crna rupa za javne finansije, simbol za različite koruptivne i rasipničke dilove“ – izjavila je ona.

Komentarišući javnu nabavku vranjskog „Komrada“, ali i plan za još dve, Stojmenović na spisak stvari na koje se „novac rasipa“ dodaje „funkcionerska vozila i preskupe kamione“:

„Novac građana se rasipa na funkcionerska vozila i preskupe kamione. Dok imamo rupe po ulicama, posle svake kiše praktično plivamo kroz centar, igrališta se raspadaju. Jasno je da, dok se vozite u preskupom vozilu, ne možete da vidite da se Vranjanci muče da sastave kraj sa krajem. Kraj ovakvoj korupciji biće početak grada u kome se živi normalno, diše čist vazduh, ima siguran krov nad glavom i izvesnu budućnost“ – kaže Stojmenović za naš portal i ističe da su to prioriteti ZLF-a.

Čitajte više:

Kako izgleda Komradov đubretarac od 136.000 evra

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci