fbpx
11.2 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

Komrad: Javnost uznemirena zbog starog snimka, pse hvatamo mrežama

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

VRANJE – Snimci koji su objavljeni na Instagram stranici „Kućica za spas“ na kojima se vidi kako pripadnici JKP „Komrad“ Vranje hvataju pse kleštima i ubacuju u kombi, stari su oko godinu dana, potvrđuje za naš portal autorka snimka Tanja Lakićević i tvrdi da se ništa nije promenilo i da se „psi i dalje hvataju na ilegalan način“, dok iz JKP Komrad u izjavi za portal Slobodna reč ovo negiraju i kažu da sada pse hvataju mrežama.

Autorka snimka dodaje da ima dokaz da se sporni alat i dalje koristi i našoj redakciji je dostavila fotografiju za koju tvrdi da je nastala pre mesec dana. Tvrdi da se „Komrad“ i dalje nehumano odnosi prema psima, ali i prema aktivistima i da se na snimku koji je nastao pre godinu dana mogu čuti uvrede od strane zaposlenih koje su upućene njoj dok je pokušala da spreči hvatanje pasa klještima.

Ističe da psi zasluzuju da žive normalno a ne da se „iživljavaju nad njima“ i da očekuje od „Komrada“ normalnu saradnju sa aktivistima kao i da što pre „razduže kljesta i davilice“.

Istovremeno, kaže da ima korektnu saradnju sa ljudima iz prihvatilišta za pse u koje se odvode, da „prihvataju sugestije i dozvoljavaju joj da uđe u prihvatilište i fotografiše pse za udomljavanje“.

Nasuprot tvrdnjama o nehumanom tretmanu, izvršna direktorka Komrada Nela Cvetković navodi da nema problema sa aktivistima, i da su prestali sa praksom hvatanja pasa klještima i davilicama.

„Ne znam zašto se sada puštaju ti snimci, ne hvataju se više psi na taj način već mrežama“ – tvrdi Cvetković.

Cvetković navodi da postoji projekat za otvaranje prihvatilišta za pse kod deponije Meteris koji grad treba da realizuje, a da će Komrad brinuti o psima, dok ih za sada samo hvataju i odvode do Davidovca u prihvatilište za pse, gde potom prestaje njihova nadležnost.

„U Davidovcu rade sterilizacije, čipovanje i vraćaju pse na ulice, a može da se desi da mi istog psa uhvatimo i vratimo tamo. Kada budemo imali azil brinućemo o njima i biće to bolje rešenje i za pse i za nas koji se bavimo time“ – navodi Cvetković.

Lakićević ističe da je problem što Grad ne mari na koji način se psi hvataju već im je bitno samo da ih „sklone“.

Protić: Prihvatilište za pse i mačke, možda sredinom 2023. godine

Gradski većnik za urbanizam, komunalnu delatnost i infrastrukturu Miodrag Protić, za naš portal kaže da se trenutno rešava imovinsko pitanje zemljišta koje je u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, a na kojem bi trebalo da se izgradi Regionalna deponija Meteris i prihvatilište za pse i mačke u okviru nove deponije.

„U toku je administrativni prenos zemljišta između države i prebacivanje na grad Vranje, onda može da se krene u izradu projekta tehničke dokumentacije. To je državni projekat, Regionalna deponija Meteris. To je počelo da se rešava u drugoj polovini prošle godine, ide sporo, ali očekujemo da u prvoj polovini ove godine bude realizovano“ – navodi Protić.

Prihvatilište za pse u Davidovcu ima kapacitet za 50-ak pasa, kako navodi Lakićević. Ona ističe da ima korektnu saradnju sa njima i da prihvataju sugestije, dozvoljavaju joj da uđe u prihvatilište i slika pse za udomljavanje, što nije uvek slučaj sa drugim prihvatilištima po Srbiji.

Za pse zimi u prihvatilištu u Davidovcu nisu dobri uslovi, trebalo bi kako navodi Lakićević da imaju kućice u boksevima.

„Prihvatilišta po Srbiji se zatvaraju, naše nije. Psi se lepo hrane, po jedan pas je u boksu, ostalo je u redu“ – kaže ona.

Lakićević ima i svoje prihvatilište koje ima takođe kapacitet za 50-ak pasa, ali navodi da bi Grad rešio problem otvaranjem prihvatilišta za pse koje su najavili a koje bi moglo da skloni sa ulice 200 – 300 pasa. Dodaje da želi da pomogne gradu kako bi broj napuštenih pasa bio manji.

Glavni uzrok ovog problema su ljudi koji ne sterlišu svoje pse, ali i nadležni koji ne smatraju ovaj problem velikim, dodaje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci