fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Novo istraživanje: Građani Srbije državu vide kao zarobljenu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Dve trećine građana Srbije smatra da političari ne rade u interesu građana već da zloupotrebljavaju vlast zarad ličnih interesa. Građani misle da institucije rade za partikularne interese, a ne za javno dobro, ali navode da upravo institucije treba da se samostalno izbore sa svim problemima koji se odnose na zloupotrebu mehanizama vlasti i korupciju.

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) sproveo u saradnji sa agencijom Spring Insight. Istraživanje je pokazalo da preko 50 odsto ispitanih građana smatra da policija ne štiti njih, već interese kriminalaca, političara i finansijski moćnih pojedinaca.

Ovi stavovi su se preslikali i na percepciju korupcije, pa građani kao najkorumpiranije državne institucije vide političke partije, sudstvo i policiju. Preko 50 procenata građana smatra da u Srbiji ili nema demokratije ili da je ona sa velikim problemima. Građani smatraju da Narodna skupština ima najmanji uticaj na donošenje političkih odluka, manji od domaćih tajkuna i stranih firmi, kao i velikih stranih sila.

Čak 90 odsto građana Srbije smatra da je predsednik Republike ključni akter u donošenju političkih odluka u Srbiji – stoji u saopštenju.

Ako uzmemo u obzir prethodno iznete nalaze da političari rade za svoj interes kao i za interese stranih i domaćih bogataša, nameće se zaključak da je glavni akter u zarobljavanju države – predsednik, navode iz BCBP-a.

Iz BCBP-a navode da sve ove probleme obrađuju godinama unazad i da su ove godine objavili i prvu studiju koji ima za cilj dokumentovanje i dekonstruisanje tekućeg procesa zarobljavanja države u sektoru bezbednosti.

Kao primere navode slučaj „Savamala“, aferu Krušik, nerešene slučajeve organizovanja bakljada za vreme policijskog časa, spisak organizacija civilnog društva koje su bile pod istragom po osnovu finansiranja terorizma.

Ovo su samo neki od primera na koje je BCBP reagovao, a koji pokazuju da država i institucije ne rade u službi građana, već isključivo za korist pojedinaca – navode.

Istraživanje javnog mnjenja je pokazalo i veliku apatičnost građana, koja se ogleda u njihovoj nespremnosti da učestvuju u aktivističkim inicijativama jer je svega 20 odsto ispitanika spremna na takav vid aktivnosti.

Rešenje za sve probleme koje su prepoznali, građani ipak vide u institucijama, iako su ih ocenili kao korumpirane i da rade za partikularne interese a ne za javno dobro. Građani navode da upravo institucije treba da se samostalno izbore sa svim problemima u vezi sa zloupotrebom mehanizama vlasti i korupcijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci