fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Od Ministarstva s ljubavlju – Vranju 6,5 miliona dinara za kulturu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Prema rezultatima nedavnih konkursa Ministarstva kulture i informisanja za 2020. godinu, pored 6.730.000 dinara koji su raspoređeni medijima, Vranju je dodeljeno još 6.500.000 dinara za dva projekta – za unutrašnje uređenje stalne postavke Narodnog muzeja u Vranju i za nabavku tehničke opreme namenjene ciklusu radionica kojima Javna biblioteka Bora Stanković želi da proširi spektar bibliotečkih usluga u selima.

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva, Narodni muzej u Vranju je za projekat sa originalnim nazivom „Staro, staro mi dajte, ono što miriše na suv bosijak…“ koji se odnosi na unutrašnje uređenje stalne postavke Narodnog muzeja u okviru programa Gradovi u fokusu 2020 dobio 6 miliona dinara. Pomenuti program Gradovi u fokusu je zamišljen tako da Ministarstvo finansiranjem pruži priliku jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa javnim ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima kao i drugim subjektima u kulturi, kako bi unapredile svoje kapacitete u kulturi i kulturnu ponudu. Vranje je time i ponelo „titulu“ Grad u fokusu, koja bi, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, trebalo da grad označi kao relevantan nacionalni centar razvoja kulture, te na taj način postane vidljivije na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

Vranje iz Ministarstva dobija još 500.000 dinara, koji se odnose se na podržan projekat finansiranja bibliotečko-informacionih delatnosti Javne biblioteke Bora Stanković pod nazivom I seoske biblioteke žive. Novac je, kako stoji u saopštenju o raspodeli sredstava, namenjen nabavci tehničke opreme za ciklus radionica kako bi se raširio spektar bibliotečkih uslova.

Sa druge strane, odbijen je predlog projekta Biblioteke u okviru finansiranja ili sufinansiranja projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva za 2020. godinu. Biblioteka je planirala da sredstvima formira Odeljenje za digitalizaciju, ali je u obrazloženju Komisije Ministarstva navedeno da projekat nije odgovorio na kriterijume, te da je struktura u budžetu neadekvatna i da se najmanje odnosi na digitalizaciju.

Na istom konkursu odobren je projekat digitalizacije živopisa crkve manastira Sveti Prohor Pčinjski u susret jubileju 950 godina od osnivanja manastira, za šta je Pravoslavna eparhija vranjska dobila 370.000 dinara od traženih 670.000 dinara. Eparhija je od Ministarstva dobila i 1.9 miliona dinara za štampanje monografije manastir Sveti Prohor Pčinjski na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

Pored lokalnih konkursa, od početka godine na raznim konkursima Ministarstva su mediji iz Vranja dobili 6.730.000 dinara, od čega je, ne računajući projekte koji se odnose na Bujanovac, još 3.400.000 dinara dodeljeno Radio-televiziji Vranje.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci