fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Odlazak jednog od najboljih: Preminuo Žarko Laušević

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

„Da nije bio glumac, ne bi ga bilo na bini JDP-a u maju 1990; da nije bio glumac, ne bi se na njega bacili Gavrilovićevi besni patrioti, teško da bi ga povredili toliko da bude prinuđen da kupi pištolj; da nije bio glumac, teško da bi ga u Podgorici bilo ko provocirao na način kako ga je provocirao; da nije bio glumac, teško da bi četiri puta sedeo na optuženičkoj klupi, teško da bi bežao čitavog života“ – Tamara Skrozza, Nedeljnik „Vreme“

BEOGRAD – Jedan od najpoznatijih glumaca na ovim prostorima, Žarko Laušević, preminuo je danas u 64. godini života, posle kratke i teške bolesti.

Rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu Progon. Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima Savamala i Direktan prenos.

Veliku slavu doživeo je sa jednom od glavnih uloga u TV seriji Sivi dom (1984). Igrao je u više od 40 filmova i televizijskih serija.

Njegovi likovi su redovno ulazili u antologije najboljih glumačkih ostvarenja.

Dobitnik je brojnih nagrada, počev od Zlatne arene u Puli za najbolju mušku ulogu u filmu Oficir s ružom, 1987. godine, Cara Konstantina u Nišu iste godine, kao i nagrada Grad teatar i „Zoran Radmilović“ za ulogu Kanjoša Macedonovića (1989), vlasnik je Grand-pri Naisa (2016) i Zlatne antene (2019).

Datum i mesto sahrane porodica će naknadno saopštiti.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci