fbpx
4.5 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

Odmor Rasima Ljajića, „boljeg izbora“ za predsednika Skupštine od Dačića

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

BEOGRAD / VRANJE – Jedan od retkih političara koji je „preživeo“ sve vlasti od petooktobarskih promena i sarađivao sa Koštunicom, Tadićem i Vučićem, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić, se nakon 20 godina „odrekao“ fotelje u Vladi. Prema rečima stručnjaka, on je kao iskusni političar koji ima dobru komunikaciju sa medijima i nema većih afera i gafova u karijeri, bio možda bolji izbor za vođenje Skupštine od Dačića, dok članovi Ljajićeve partije iz Vranja podržavaju „šefa“ u nameri da se „odmori od svega“.

Rasim Ljajić je u Vladu ušao nakon petooktobarskih promena kao ministar za nacionalne i etničke zajednice u Vladi tadašnje SR Jugoslavije i iz Vlade je zvanično izašao nakon formiranja novog saziva 28. oktobra 2020. godine.

Odlazak iz Vlade najavio je još 2018. godine, kada je u izjavi za FoNet rekao da u sledećoj Vladi Srbije neće biti ministar jer se „umorio od dnevne politike, a i javnost se umorila od njega“. Tada je rekao da je u Srbiji „laž postala legitimno oružje političke borbe “ i ocenio da politika više nije takmičenje ni ideja niti koncept, već „buvlja pijaca gde za pare možete, bez ikakvih posledica, da napadate političke protivnike“.

„Sve je dozvoljeno, mi se na to navikavamo i niko se ne buni, a ja u toj kaljuzi više ne želim da učestvujem“ rekao je Ljajić za FoNet, preneo portal lista Danas.

Stojanović: Ljajić bi bio bolji predsednik Skupštine od Dačića

Politički analitičar Boban Stojanović u izjavi za portal Slobodna reč podseća na prethodne najave Ljajića o napuštanju Vlade i veruje da je to isključivo njegova odluka, kao i da će se predsednik Socijaldemokratske partije Srbije baviti jačanjem svoje stranke i pripremama za sledeće izbore.

Dosta mu je svega. Ipak, njegova saradnica, do sada državna sekretarka Tatjana Matić je zadržala resor – kaže Stojanović.

Stojanović ističe da je Rasim Ljajić za 20 godina u Vladi radio i sa Koštunicom, i sa Tadićem a sada i sa Vučićem, da nema „preteranih afera i gafova iza sebe“ kao i da ima dobru komunikaciju sa medijima. Prema njegovim rečima, ako se tražio idealni predsednik Narodne skupštine koji može da razgovara sa aktuelnom opozicijom koja je van institucija, Ljajić je bio idealan kandidat.

Dačić je svakako prihvatljiviji sagovornik od Martinovića, Orlovića pa i Maje Gojković, ali Ljajić je bolji kandidat za predsednika Skupštine. Pre svega zbog iskustva i poznavanja funkcionisanja svega, ali to je već odluka Aleksandra Vučića – dodaje.

Vranjski SDPS: Podržavamo predsednika, ide da bi se vratio

Predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije u Vranju i član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, dečiju i boračku zaštitu, invalidska pitanja i javno zdravlje dr Aleksandar Stajić, upitan o odluci „šefa“ stranke da se povuče, kaže da je „nezahvalno davati sud“ iz pozicije Gradskog odbora na jugu Srbije, ali da podržava svaku odluku Rasima Ljajića i smatra da je i ova ispravna, kao i da će Tatjana Matić u potpunosti moći da ga „zameni“.

On odlično zna šta i kako radi. Napravio je veliki uspeh u dosadašnjoj karijeri. Dvadeset godina je pod pritiskom koji nosi učešće u Vladi, on mora da se malo odmori, ali verujem da će se vratiti – prokomentarisao je kratko Stajić.

Ljajić je u nedavno objavljenom intervjuu za Blic rekao da 12 godina „ni dan“ nije išao na odmor, kao i da „neki ne mogu da zamisle“ da on može bez funkcije, a da je njemu to „rudarski posao“. „Do sada su me kritikovali što sam bio u Vladi, a sada se čude što neću“, izjavio je. Smatra da politički život u Srbiji mora da se vrati u Skupštinu tako da zaživi parlamentarna debata, kao i da se mesto predsednika Skupštine „kod nas svesno ili nesvesno minimizira“, što je pogrešno.

Dodao je da već od 15. novembra počinje kampanju za sledeće parlamentarne izbore, kada će krenuti da obilazi sve opštine u Srbiji.

„Ovo će biti najduža kampanja koju sam vodio jer mi je stalo da stranka očvrsne, da bude jaka, da imamo jaku infrastrukturu i da sa partnerima ostvarimo dobar rezultat na sledećim izborima, i beogradskim, parlamentarnim i predsedničkim. Dakle, nisam sebe sahranio, nego naprotiv, pravim pauzu da bih se vratio“ – rekao je Ljajić za Blic.

Tri decenije karijere: Doktor, novinar, ministar

Ljajić je rođen 1964. godine u Novom Pazaru, a nakon završene osnovne i srednje škole u ovom gradu, završio je Medicinski fakultet u Sarajevu. Prema podacima portala Istinomer, u periodu od 1989. do 2000. godine je radio i kao novinar za više dnevnih i nedeljnih časopisa u bivšoj SFRJ, pisao je kolumne za sarajevski Muslimanski glas i prištinski Zeri. Kako se navodi, osnivač i tadašnji predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Alija Izetbegović je Ljajiću dok je još uvek bio na studijama predlagao da u Sandžaku formira SDA, što je kasnije „uspeo“ Sulejman Ugljanin.

Politički je aktivan od 1990. godine, kada je izabran za sekretara SDA, a od 1994. bio je predsednik Koalicije Sandžak, koja se od 2000. godine zvala Sandžačka demokratska partija. U decembru 2009. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije čiji je predsednik.

Pet ministarstva, saradnja sa arapskim zemljama i Hagom, ostavka zbog neuspeha

Jedan od najiskusnijih političara u Srbiji je nakon ulaska u Vladu pre 20 godina i vođenja ministarstva za nacionalne i etničke zajednice, bio i potpredsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Prema podacima Istinomera, od 2003. godine postaje ministar za ljudska i manjinska prava u takozvanom Savetu ministara Srbije i Crne Gore, a istovremeno je do 2006. godine bio kopredsednik Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa arapskim zemljama.

Zbog „neuspeha u potrazi za Ratkom Mladićem“ Ljajić je, kao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom (od jula 2004. godine) i koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa Tribunalom (od jula 2006), dao krajem 2009. godine ostavku na tu poziciju.

Bio je i ministar za rad i socijalna pitanja (2008-2012. godine), a iako je njegova stranka na izborima 2012. godine bila na listi Demokratske stranke (Boris Tadić), prilikom formiranja Vlade je podržao koaliciju Srpske napredne strankeSocijalističke partije SrbijeUjedinjenih regiona Srbije, te je potom postao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija. Kasnije nastavlja „partnerstvo“ sa SNS, sa kojim nastupa na izborima 2014. i 2016. godine. Nakon izbora, sve do 28. oktobra ove godine, ostaje na istoj funkciji ministra unutrašnje i sopljne trgovine i telekomunikacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci