fbpx
28.9 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Podgrejana vlast i zagrejana opozicija

Odabrani članci

Dušan Pešić
Dušan Pešić
Novinar iz Vranja sa višegodišnjim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima. Član redakcije "Slobodne reči" od juna 2023. godine.

U Skupštini grada Vranja ništa novo. Samo malo zamenjene uloge, pojedine „bezopasne“ rokade napravljene – i eto ti novih, a starih, rukovodećih organa. Slobodan Milenković je, opet, treći put zaredom, gradonačelnik. Zorica Jović više nije njegova zamenica, sada je predsednica Skupštine grada. Milan Ilić je zaseo u Jovićkinu fotelju. Gradsko veće, takoreći, neokrnjeno. Jedino novo je opozicija. Od 2016. je nije bilo u skupštinskim stolicama pa se uželela mikrofona.

Žustro beše u petak, na Konstitutivnoj sednici, kada dobismo – više staru nego novu – lokalnu vlast. Konstatovaše, na samom početku, da je prisutno 64 od 65 odbornika i odbornica (jedna je bolesna, opravdano odsustvo), da je dnevni red usvojen u celini i da su stvoreni svi uslovi da se sednica održi.

„Vraćaju se od pauzu, sa’će drama. Prva tačka usvojena, Predlog rešenja o obrazovanju Verifikacionog odbora. Prešli na drugu“, komentarišemo u redakcijskog grupi.

Bi i druga tačka dnevnog reda – potvrdiše mandate odbornika Skupštine grada Vranja. Pade i zakletva. Zakleše se odbornici da će „poštovati Ustav, zakone i Statut grada Vranja“, i da će „časno i nepristrasno vršiti dužnost odbornika, rukovodeći se interesima građana Grada Vranja“.

„Usmene ostavke. Zoran Velinović, Žikica Antanasijević i Boban Mladenović. Konstatovano da je ovim odbornicima prestao mandat zbog podnošenja neopozivih ostavki. Pauza od najviše 10 minuta upravo je počela“, nastavljaju komunikaciju novinari portala Slobodna reč.

Posle 15 minuta razmeniše informaciju da su odbornici „još na pauzu“, saglasni u oceni da „će zanoćimo“ ako nastave ovoliko da pauziraju. Zvonce koje označava povratak odbornika u salu posle pauze je „malo zarđalo“, reče neko, pa mu, primetno je, treba vreme da se raskravi.

– Zorica Jović predložena za predsednika Skupštine grada. Jedini predlog.

– Sa’će pičvajz.

– Javljam ti čim stignem, ovamo je turbo brzina.

Igor Zlatković, predsednik Odborničke grupe „Hrabro za Vranje“, jedne od dve opozicione liste, ove „proevropske“, istaknu „povredu Poslovnika Skupštine grada Vranja“ jer „nisu svi u sali dobili, u papirnoj formi, Poslovnik, Statut grada i Etički kodeks“, što je bila „obaveza i dužnost“.

„Predsedavajući, koliko vidim, ima Poslovnik. Gospodin Nešić, takođe. Milenkoviću, zašto diskriminišete ostale odbornike? Jedino ako je bila ideja da opozicija ne može da učestvuje na ovoj sednici. Sad ste odlučili da nas lišite i akata na osnovu kojih možemo da vam ukazujemo na te povrede. Mislim da ste, u startu, pokazali prilično veliku nekorektnost prema opoziciji“, obrati se Zlatković Milenkoviću, predsedniku Privremenog organa, i predloži pauzu kako bi opoziciji bili dostavljeni neophodni akti „radi mogućnosti učešća u daljem radu“.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Sekretar Privremenog organa, Jelena Maksić, odgovori mu da je „kompletan materijal, u formi Word dokumenta, dostavljen svim odbornicima“.

„Obezbedite nam onda laptopove, da ovde možemo da radimo“, reče Zlatković.

Odborničke grupe „Hrabro za Vranje“ i „Za naš grad“ protiv su imenovanja Zorice Jović za novu predsednicu Skupštine grada.

„U ovom gradu svi imaju pravo na život i izbor, bez obzira ko su njihove strine, tetke…“, reče, u obraćanju prisutnima u skupštinskoj sali, Slobodan Pejić sa liste „Za naš grad“.

Goran Nikolić sa liste „Aleksandar Vučić – Vranje ne sme da stane“ istaknu, obraćajući se opoziciji, da su, iz ove odborničke grupe, „poprilično srećni“ što nemaju podršku opozicionih kolega.

„Poprilično smo srećni i što niste vi ti koji ste mogli i možete da određujete politiku kojom ide Grad Vranje i država Srbija. To da li smo kadri, kao što je jedan malopre rekao, da radimo ovaj posao, da li smo gradili, probijali rokove, angažovali ‘burazerske’ firme… Nama je bitno šta na sve to kažu građani Vranja. A građani Vranja su, 17. decembra, poprilično jasni bili i nikada jasniji u prethodnih 10 godina, što govori broj osvojenih glasova“, Nikolić „poklopi“ kritike opozicije.

 – Glasanje. Povreda Poslovnika, što je reko Zlatković; 11 „za“, 49 „protiv“.

– Pa ako je ovih 11 glasalo „protiv“, to li i zvanično znači da POKS nije opozicija?!

– Pauza od 10 minuta za komisiju za izradu i štampanje glasačkih listića.

Dopisuju se, dalje, novinari Slobodne reči.

Svako novo glasanje novu muku stvara, ako se može suditi po komentarima odbornika iz publike.

„Pauza, glasanje, pauza, glasanje, pauza, glasanje. Nema kraja“, govori odbornik koleginici do sebe.

„Brate, kakav je cirkus ovo glasanje! Moglo je samo (diže dva prsta; prim. aut.) – digneš ruku. Gubimo vreme, a gladni“, razočarano konstatova drugi odbornik.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Glasanja na ovoj Konstitutivnoj sednici liče pomalo na ono u domaćem filmu „Točkovi“ iz 1998. Dugo traje, i glasanje i brojanje listića, pride i glasači nestrpljivi.

„Je l’ može to malo brže?! Pravde ne sme da čeka!“, replika je koju izgovara Nikola Kojo, obraćajući se koleginici Nedi Arnerić u prepoznatljivoj sceni, dok ova makazama secka glasačke listiće. Skoro pa ista scena „odigrana“ je u petak, u vranjskoj skupštinskoj sali.

„Ja imam samo ove majušne makazice, a ceduljice moraju da budu pravilno oblikovane!“, odgovori Neda Nikoli te 1998; a u Vranju, u zimu 2024, sličan prizor – pauza od 10 minuta za komisiju za izradu i štampanje glasačkih listića, kako bi „ceduljice bile pravilno obilkovane“.

„Ma, cepaj tu hartiju! Evo svima. Glasajte tajno, savesno i dostojanstveno“, replicira Arnerićki Kojo u pomenutom filmskom ostvarenju.

I ovaj kadar pomalo liči na one iz Vranja, od petka. Samo savesno i dostojanstveno.

„Zamisli da ovi, po naviku, slikaju glasački listići?!“, usledi komentar jednog od opozicionih odbornika iz poslednjih redova velike sale Skupštine grada, pri jednom od (bez)brojnih glasanja. Ostali njegovi saborci prasnuše u smeh.

Padaju čestitke. Zorica Jović, sada već nova predsednica lokalnog parlamenta, osvoji, autoritativno, 52 glasa. Od 64. Predložen i njen zamenik. Dragan Mihajlović, PUPS-ovac, takođe sa liste SNS-a.

U momentu jednog od obraćanja Gorana Nikolića (SNS), lapsus lingve napravi partijska mu drugarica, Zorica Jović, taze na novoj funkciji.

„Gorane, izvini“, obrati se ona Nikoliću nakon isteka tri minuta predviđenih za govoranciju.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Opozicioni predstavnici iz poslednjih redova ne čase ni časa, pa usledi britak odgovor.

„Pa, što se nama ne izvinjavate?!“, upita Jovićevu Zlatković, sa mesta.

„Kakva greška!“, prokomentarisa još jedan od opozicionih odbornika, aludirajući na izvinjenje Jovićeve koje nije promaklo opoziciji, a koje se može iskoristiti u budućoj argumentaciji. Ostali, posle ove opaske, u smeh.

Igor Zlatković se javi za reč i, opet, po drugi put, reče da je „povređen Poslovnik“, ovog puta obraćajući se Zorici Jović.

„Povredili ste Poslovnik. Ukoliko mi ga date, ja ću reći koji član ste povredili. Pokazujete izuzetnu pristrasnost na početku, kao nova predsednica Skupštine, gde se izvinjavate pripadnicima vaše stranke što morate da ih upozorite da im je isteklo vreme. Takođe, vi ih upozorite tek posle pola minuta prekoračenja vremena. Kada mi ukažemo na te očigledne povrede, vi nam pretite opomenom“, reče Zlatković novoj predsednici Skupštine grada.

„Ne znate ko vam je šef“, direktno se Goran Nikolić obrati opoziciji.

„Mi nemamo šefa. Ja nemam šefa“, odmah usledi odgovor prozvanih.

„Ne dobacujte sa mesta tokom govora“, iskoristi priliku Jovićeva da opomene svoje političke oponente.

Na opasku i zamerku da vlast, u nazivu lokalne liste, ima ime Aleksandra Vučića, replicira Miroslav Nešić, predsednik ove odborničke liste: „Pa, i vi imate Mariniku, Ćutu i tako dalje, tako da vam taj argument nije validan“.

„Će padne li tepanje tamo, kakva je situacija?“, stiže poruka novinaru portal Slobodna reč, u nekom trenutku, od prijatelja koji je upoznat sa „naelektrisanom“ atmosferom u sali.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Će ima li za kvorum? Ono pola pobegnaše“, upita, više za sebe, neko iz publike prilikom jednog od glasanja.

„Nećeš da ostaješ?“, pita koleginica kolegu. „Sve je rečeno, sve se unapred zna“, reče joj on i ode.

Izglasaše odbornici i odbornice zamenika Zorice Jović, Dragana Mihajlovića. Jelena Maksić je, po drugi put, sekretar Skupštine grada, a Dragan Jovanović izglasan kao njen zamenik.

„Verujem da bi vi, gospodine Milenkoviću, mnogo veći doprinos dali na Odeljenju ortopedije gde rade vaše kolege penzioneri. Još ako upola dobro nameštate zglobove kao što nameštate tendere, onda bi se gužve rapidno smanjile“, obrati se Slobodan Petrović sa liste „Hrabro za Vranje“ svom imenjaku Milenkoviću, specijalisti ortopedije, ali i predsedniku Privremenog organa i bivšem gradonačelniku, te kandidatu za novog.

Nastavi Petrović da navodi neke od javnosti najpoznatijih nepočinstava i navodnih afera SNS-a.

„Gospodine Milenkoviću, pitam se šta je to što vas kandiduje da ponovo, u trećem mandatu, budete gradonačelnik. Da li je to više od 10.000 onih koji su, za vreme vladavine SNS-a, napustili ovaj grad? Možda je to odlazak ‘Geoks’-a ili odlazak ‘Spilit’-a preko noći? Da li vas kandiduje skoro milijardu dinara, po izveštaju Državne revizorske institucije, nenamenski potrošenih u postupcima javnih nabavki? Možda vas kandiduje i onaj tender za uličnu rasvetu od preko pola milijarde dinara i ona sijalica od 650 evra?“, ređa pitanje za pitanjem Petrović.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Odmah, dalje, nastavlja.

„Možda i to što ste uništili ‘Dinamo’ i kompletan lokalni sport? Pre bih rekao da vas kandiduje leglo mrtvih pacova na gradskom šetalištu svaki put kad padne slabija kiša. A na najgore ulice, mislim u ovom delu Evrope, nema potrebe da gubimo vreme. Možda vas kandiduje i onih nekoliko desetina miliona dinara koje je preduzeće ‘Saba Belča’ dobilo na tenderu da održava puteve? Verovatno vas kandiduje i to što ste prećutali da odgovorite na našu peticiju za dodelu besplatnih udžbenika svim đacima na teritoriji Grada Vranja, ne samo đacima u Gradskoj opštini Vranjska Banja“, nastavlja Petrović sa pitanjima Milenkoviću.

„Vreme, gospodine Petroviću“, prekinu Jovićeva govornika, tačno po isteku predviđena tri minuta. Reporter Slobodne reči, međutim, zabeleži foto-aparatom da se Slaviša Bulatović iz Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Vranje ne sme da stane“, tek nakon tri minuta i 38 sekundi, udalji od mikrofona i siđe sa mesta predviđenog za obraćanje.

Uzdanica SPS-a, Srđan Dekić iz Odborničke grupe „Ivica Dačić – premijer Srbije“, nekoliko puta se obrati kolegama, uvek sa nedvosmislenom porukom – SPS podržava SNS u svemu – podržava predlog Milenkovića za gradonačelnika, podržava predlog Jovićeve za predsednicu Skupštine grada, podržava i sve predložene članove Gradskog veća.

„Kao što je rekao Nešić, mi smatramo da svako može da izađe za ovu govornicu, da iznese svoj stav, ali konkretno i precizno. Da ne radimo neke paušalne ocene i da ne napadamo bez konkretnih dokaza i argumenata. Mi iz SPS-a smatramo da je sadašnji predsednik Privremenog organa Grada Vranja i kandidat za budućeg gradonačelnika, sa svojim prethodnim timom, a i sa ovim novim, uspešno radio u prethodnom periodu, a i da će tako nastaviti i u budućem, i zbog toga podržavamo kandidaturu za gradonačelnika, za zamenika gradonačelnika i za članove Gradskog veća“, reče Dekić.

Jović predloži Milenkovića da opet, u trećem mandatu, predvodi Grad Vranje. Nakon novog glasanja, stara vest – Slobodan Milenković ponovo je gradonačelnik. On predloži da mu zamenik bude Milan Ilić, odbornici ga izglasaše (pre pozicije zamenika gradonačelnika, Ilić je bio i na mestu pomoćnika gradonačelnika). I Milenković i Ilić jedini su kandidati bili za ove fotelje, baš kao i Zorica Jović. Novi-stari gradonačelnik predloži i devetoro članova Gradskog veća, i svi su oni, naravno, na ovoj sednici, izabrani većinom glasova.

Foto: Dušan Pešić/Slobodna reč

Slobodan Milenković zahvaljuje „svojima“ posle reizbora.

„Zahvaljujem se građanima Grada Vranja na poverenju koje su mi ukazali. Rukovodstvu i Gradskom odboru SNS-a, ali i svim koalicionim partnerima“, obrati se on, i pročita svoj ekspoze.

Na gradonačelnikov ekspoze ima šta da kaže Igor Zlatković sa liste „Hrabro za Vranje“.

„Želeo bih da se, i zajedno, podsetimo, pošto sam ja pažljivo čitao ekspoze gradonačelnika koji je ovde predstavljao prilikom prvog izbora, pa onda i prilikom drugog. Apsolutno smatram da taj isti ekspoze, ponovo, možete da pročitate ovde jer iz njega ništa niste uradili, od svih tih planova, ideja i predloga. Opet možete to isto da ponovite i, opet, nećete da uradite ništa – za četiri, ni za 40 godina, jer vi, ljudi, ne znate šta da radite“, spočitava Zlatković lokalnoj vlasti oličenoj u SNS-u.

Čitajte više:

Vranje dobilo novu vlast i „muško“ Gradsko veće

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci