fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Posle 52 dana ukinuto vanredno stanje – vanredne mere ostaju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Na današnjoj Drugoj sednici Narodne skupštine za vreme vanrednog stanja, doneta je Odluka o ukidanju vanrednog stanja. Od sutra nema policijskog časa, ali neke mere su i dalje na snazi.

Iako je formalno vanredno stanje ukinuto sledeće mere još uvek su ostale na snazi: fizička distanca, nošenje maski i rukavica, zabrana javnih okupljanja, obavezna izolacija za one koji se vrate u zemlju, redukovan ulazak u javni prevoz, redukovani kapaciteti ugostiteljskih objekata. Nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta. Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, obraćajući se danas narodnim poslanicima, rekla je da su se stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje u Srbiji uvedeno usled COVID-19 pandemije i dodala da ono ne treba da traje „ni dan duže nego što je potrebno“. Ona je rekla da je preporuka Svetske zdravstvene organizcije (SZO) da se mere postepeno ublažavaju kada se ispune šest uslova koji su dostavljeni Ministarstvu zdravlja.

„Dokazi pokazuju da je prenošenje COVID-19 kontrolisano, što smo mi ispunili već duže od sedam dana. Pod dva, zdravstveni sistemi imaju dovoljno kapaciteta da identifikuju, izoluju, testiraju i leče sve slučajeve, kao i da prate i smeštaju sve kontakte u karantin, što je sva sreća bio slučaj u Srbiji od prvog dana i to se nije promenilo“, kazala je predsednica Vlade Srbije, a preneo N1.

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepačević je ranije u izjavi za RTS govorila da će prijavljena epidemija biti odjavljena tek kada više od 28 dana u Srbiji ne bude bilo novih slučajeva COVID-19.

Vanredno stanje je zbog epidemije koronavirusa uvedeno 15. marta, a kako Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane, tu odluku su zajednički doneli predsednik Srbije, predsednica parlamenta i predsednica Vlade. Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila. Kako prenosi RTS, nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci