fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Pravila ponašanja tokom dana žalosti

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

BEOGRAD / VRANJE – Zbog tragedije koja se desila u sredu, 3. maja, u jutarnjim satima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, kada je maloletni K.K. (13) vatrenim oružjem usmrtio devet osoba – osmoro školskih drugarica i drugova i pripadnika obezbeđenja, a ranio još 6 osoba, Vlada Srbije je proglasila trodnevnu žalost, od petka, 5. maja, do nedelje, 7. maja, na teritoriji cele zemlje.

Dan žalosti se po zakonu, proglašava posle teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenja zdravlja više ljudi ili u smrti visokog državnog funkcionera. Može se proglasiti i za smrt neke poznate ličnosti, koja je imala visoke zasluge za zemlju, o nekom tragičnom događaju, kako Vlada proceni. Odluku o proglašenju i dužini trajanja dana žalosti donosi Vlada Srbije.

Organizacije, organi kao i druga pravna lica, koja ističu  zastavu, obavezna su da u toku trajanja dana žalosti, zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Radiodifuzne organizacije za informisanje tokom trajanja dana žalosti, obavezne su da u svojim programima emituju odluku o proglašenju dana žalosti, obaveste javnost o skupovima sećanja koji se organizuju povodom dana žalosti, da umesto zabavnih, humorističkih programa, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti i usklade detaljnu šemu emitovanja tokom dana žalosti.

Novinske organizacije, koje izdaju dnevne novine, dužne su da  svoje novine odštampaju u crnoj boji, sa navođenjem na prvoj strani o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

U obrazovnim ustanovama, dan žalosti se obeležava minutom ćutanja na prvom času nastave, dok se program muzičkog obrazovanja prilagođava danu žalosti.

Pozorišta, bioskopi, muzeji i organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, dužni su da sa proglašenjem odluke o danu žalosti, svoje programe prilagode danu žalosti.

U sportiskim halama, igralištima i stadionima dan žalosti se obeležava spuštanjem na pola koplja zastave Srbije ili sportskih klubova. Pre početka sportske utakmice, sudija zviždukom pištaljke obeležava početak i kraj utakmie odavanjem pošte ćutanja i prikladnih poruka kojima se odaje počast stradalima u nesreći, zbog koje je proglašen dan žalosti.

Za vreme trajanja dana žalosti, zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, to jest održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Za sprovođenje Zakona o danu žalosti, zaslužan je MUP i resorna ministarstva kulture, informisanja i obrazovanja.

Za kršenje navedenih zakona, izriče se novčana kazna u vrednosti od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica, odnosno od 2.000 do 10.000 dinara za fizička lica.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci