fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Propust ili ideologija – Knjiga Adolfa Hitlera kao ponuda na Letnjem salonu knjiga

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Predstavnici Gradske uprave su 9. maja obeležili Dan pobede nad fašizmom i poslali snažnu poruku o humanim vrednostima, istini, pravdi i slobodi komentarišući „holokaust čiju je brutalnost osetio srpski narod„. Šest nedelja kasnije, na Letnjem salonu knjiga u organizaciji Javne ustanove Narodni univerzitet, propagandna knjiga nacističkog vođe Adolfa Hitlera Mein kampf (Moja borba) je najistaknutija u ponudi. Knjigu karakteriše brutalna, rasna ideologija o uništenju Jevreja.

Prodaju ove knjige koja propagira netrepeljivost, rasizam, nasilje i antisemitizam, koja se izdaje isključivo pod specijalnim uslovima i u obrazovne svrhe uz obimno tumačenje i napomene kroz ceo tekst, ove godine zabranio je i Amazon. Kako je sredinom marta preneo i list Politika, najveća internet kompanija po prihodu u svetu koja se bavi elektronskom trgovinom je pored ove, zabranila i druge propagandne nacističke i desničarske knjige, a „nakon decenije kampanje udruženja Holokausta“.

U rukama Vam je inspirator nekih od najvećih zločina od tridesetih godina ovog veka do dana današnjeg. Da, dobro ste pročitali, zla proizašla iz nje nisu nestala sa njenim tvorcem. Knjiga i zlo koje ona propagira nastavilo je da živi“ – stoji na samim koricama knjige, a izdavač je kao razlog za štampanje naveo „Da nam se ne ponovi Jasenovac, da nam se ne ponove devedesete„. 

Nakon smrti Hitlera, autorsko pravo nad knjigom Mein kampf, koju svetski stručnjaci nazivajuagitatorskim, antisemitskim i prljavim tekstom„, u Evropi je pripalo Slobodnoj državi Bavarskoj, a isteklo je 31. decembra 2015. godine. Nakon toga je reprodukovanje ove knjige u Nemačkoj dozvoljeno samo u obrazovne svrhe i to ne u izvornom obliku, već samo uz obimno tumačenje.

U Srbiji nema zabranjenih knjiga, ali je zabranjeno širenje rasne, verske i nacionalne mržnje.

Problematikom izdavanja i distribucije ove knjige bavio se i Dojče vele (Deutche Welle), navodeći da svako ko podstiče mržnju protiv neke nacionalne, rasne, religijske i druge grupe na osnovu njenog etničkog porekla, u Nemačkoj može da bude krivično gonjen zbog huškanja, a kažnjivo je i veličanje nacionalsocijalizma. Iako knjiga nije zabranjena, stručnjak za desni ekstremizam Kaj Brinkmajer je u tekstu za DW rekao da se stav određenih ljudi ne može promeniti zabranom, ali da postoji opasnost za neupućene:

Neko ko do sada nije imao nikakve veze s desničarskim idejama, mogao bi da ih poprimi. – rekao je Brinkmajer za DW.

Hamburški sociolog i kulturolog Horst Petker je u istom tekstu istakao da je ovoj literaturi mesto u javnoj debati, i da pored činjenice da se u njoj mogu naći stvari koje su nemačkom obrazovanom građanskom sloju tadašnjeg vremena itekako mogle da se dopadnu, jer Hitler piše o tome kako „bi čovek trebalo mnogo da čita i Minhen opisuje kao lep grad“ ne umanjuje opasnost od širenja ideologije jer je sve pisano u rasističkom kontekstu, sve do uništenja Jevreja.

Knjiga koja se promoviše na štandu Letnjeg salona i nudi se po promotivnoj ceni, nije piratsko izdanje, već iza toga stoji poznata izdavačka kuća i kao što je primetno na koricama, postoje napomene o sadržaju, što je sasvim legitimno i zakonski dozvoljeno. Ono što je upitno jeste stav jedne javne institucije o prodaji propagandne fašističke literature na zvaničnom događaju koji ona organizuje.

Primera radi, pre tri godine je državni službenik u Berlinu dobio otkaz pošto je otkriveno da je na poslu u sobi za odmor čitao originalni tekst Majn kampfa. Službenik je tužio državu i tvrdio da je pre dokaza trebalo da dobije opomenu, ali je, kako prenela Radio televizija Srbije, sud za radne sporove odlučio da je otkaz zakonit, objašnjavajući da u slučaju „tako teškog prekršaja“ poslodavac nije zakonski obavezan da opominje pred otkaz, već da je imao pravo da otpusti službenika po kratkom postupku.

„Zaposleni radi u uniformi kojom predstavlja državu – Berlin i tim pre je dužan da se drži načela slobodnog demokratskog ustava“ – rekao je tada suduja, prenosi RTS.

Direktorka JU Narodni univerzitet u Vranju, koji stoji iza organizacije Letnjeg salona knjiga, Gordana Dimitrijević je nakon dugogodišnjeg članstva u Jedinstvenoj Srbiji u koju je prešla iz Socijalističke partije Srbije, krajem prošle godine je postala članica Srpske desnice.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci