fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Robert Fejzić jedini član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine iz Vranja

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Republička izborna komisija donela je rešenje o dodeli mandata članovima nacionalnih saveta za 18 nacionalnih manjina, koje su učestvovale na neposrednim izborima održanim 13. novembra. Među novim članovima Nacionalnih saveta albanske i bugarske nacionalne manjine dominiraju stanovnici opština iz Pčinjskog okruga, dok će brojni Romi iz ovih krajeva imati samo dvoje predstavnika, jednog iz Vranja i drugog iz Bujanovca.

Robert Fejzić, vokalni solista iz Vranja (lista Srbija za Rome – Zajedno možemo sve) i Ibro Idić, diplomirani ekonomista iz Bujanovca (lista Za jedinstvo Roma Srbije – Ibro Idić), jedini su članovi novog Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine iz Pčinjskog okruga, uprkos činjenici da su Romi, pored Albanaca i Bugara, najbrojnija nacionalna manjina u ovim krajevima. Nacionalni savet Roma imaće 35 članova.

Istovremeno, svih 15 novih predstavnika u Nacionalnom savetu Albanaca je iz opština Pčinjskog okruga, tačnije iz Bujanovca i Preševa.

Pet mandata pripalo je izbornoj listi „Partija za demokratsko delovanje – Ragmi Mustafi“, pet mandata listi „Alternativa za promene – Levent Ćazimi, po dva mandata izbornim listama „Demokratska partija – Dr sci. Nagip Arifi“ i „Pokret za demokratski progres – Šćiprim Musliu“, i jedan mandat listi „Demokratska partija Albanaca – Dr sci. Ragmi Mustafa“.

Kako je RIK objavio, na izborima za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine, najviše mandata, 13, osvojila je lista „To smo mi – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“, koju predvodi dugogodišnji predsednik opštine Bosilegrad. Pet mandata pripalo je izbornoj listi „Koreni – Vladica Dimitrov“, predsednika opštine Dimitrovgrad, a izborna lista „Za Bugare u Srbiji“, koju je predvodila Slađana Ivanov iz Dimitrovgrada, osvojila je jedan mandat.

Nacionalni savet Bugara imaće ukupno 19 članova, a skoro dve trećine (12 članova) je iz opština Pčinjskog okruga.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, koji je predsedavao 122. sednicom ovog tela, kazao je da će biti izdato uverenje za članove saveta, a rešenje o dodeli mandata biće dostavljeno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, navodi RTS.

U međuvremenu teče rok od 20 dana za sazivanje konstitutivnih sednica saveta nacionalnih manjine koje saziva ministar za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog, koji je i raspisao izbore za članove saveta nacionalnih manjina, dodao je Dimitrijević.

Na neposrednim izborima za članove saveta nacionalnih manjina koji su održani 13. novembra, učestvovalo je 19 nacionalnih manjina, dok su četiri nacionalne manjine svoje predstavnike birale putem elektorske skupštine. Radi se o makedonskoj, hrvatskoj, crnogorskoj i goranskoj nacionalnoj manjini.

Albanska, romska i bugarska nacionalna manjina su pored aškalijske, bošnjačke, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke, birali svoje predstavnike na neposrednim izborima.

Rezultati su saopšteni za sve, osim za bošnjačku nacionalnu manjinu za koju će biti ponovljeni izbori na biračkom mestu 20, u Tutinu, a iz RIK-a je saopšteno da će se ponovno glasanje obaviti 27. novembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci