fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

SNS Bulatoviću ne može oduzeti mandat, male šanse za ukidanje imuniteta

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE / VRANJSKA BANJA / BEOGRAD – Iako se poslednjih dana spekuliše o potencijalnom oduzimanju imuniteta narodnom poslaniku Srpske napredne stranke u prethodnom sazivu i kandidatu za poslanika na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila, Slaviši Bulatoviću, zbog navoda o falsifikovanju potpisa, za to su, prema rečima naših sagovornika, šanse male. Najpre, o tome ne odlučuje stranka, naročito ne njen Gradski odbor u Vranju, već Narodna skupština i to u slučaju da takav zahtev uopšte postoji, a tu je i činjenica da se SNS skoro nikada do sada nije javno odricala svojih poslanika i članova, „ma šta da su radili“.

Prošlog meseca su lokalni portal InfoVranjske i nacionalni portali Nova.rs i Blic objavili ispovest Dragane Cvetković, novinarke koja živi i radi u Švajcarskoj, a poreklom je iz Vranjske Banje, odnosno, njena porodica i porodica poslanika Bulatovića su bili prve komšije.

Ona tvrdi da je Gradska uprava u Vranju sačinila i overila dokument na kojem je falsifikovani potpis Čedomira Cvetkovića, njenog oca, kao i da je taj zapisnik omogućio porodici Slaviše Bulatovića da otkupi deo školskog dvorišta koje je bilo u vlasništvu Grada, kako bi gradili stambeni objekat.

Njen otac je, kako je Cvetković rekla i za portal Slobodna reč, na dan kada je sačinjen zapisnik, primao hemioterapiju u Beogradu, a ona je „danima pokušavala da dobije odgovore od načelnika Gradske uprave Dušana Aritonovića i samog gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića“.

Aritonović je ubrzo u odgovoru novinarima naveo da je uputio akt rukovodiocu Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine Draganu Mihajloviću, kojim mu je naložio da ispita sve navode, uzme izjavu od službenika koji postupa u tom predmetu i da mu, po uzimanju izjave, „ukoliko su u istoj sadržani navodi koji daju osnov za pokretanje disciplinskog postupka“ dostavi predlog za pokretanje istog:

„Kao i da inicira krivični postupak kod nadležnog tužilaštva, ukoliko su u radnjama službenika Gradske uprave sadržani elementi krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti“ – naveo je Aritonović.

GU Vranje se još uvek nije oglašavala o tome dokle se stiglo sa ovim postupkom.

U međuvremenu, slučaj ne prestaje da interesuje vranjsku javnost i deo nacionalnih medija, a prema pisanju portala InfoVranjske koji prati ovu aferu, deo vrha SNS-a i Gradskog odbora SNS Vranje „podržava oduzimanje imuniteta Bulatoviću“.

Međutim, prema rečima naših sagovornika, to je malo verovatno. Najpre, o tome ne odlučuje stranka niti njen odbor na lokalu, već Narodna skupština, a takođe postoji procedura po Poslovniku Narodne skupštine kada se radi o potencijalnom oduzimanju imuniteta.

Da bi se nekom poslaniku oduzeo poslanički imunitet, ako se on uopšte u nekom sporu pozove na isti, neophodno je pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika, u ovom slučaju Slaviše Bulatovića, ili da se odredi pritvor, dakle važi samo za slučajeve kada se traži kazna zatvora.

Potom nadležni to moraju podneti skupštinskom Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, koji tek izradi preporuku za Narodnu skupštinu, a onda Skupština eventualno odobrava ukidanje imuniteta, odnosno poslanici glasaju za ili protiv toga, stoji u poslovniku.

„De fakto bi morao SNS da glasa da mu se oduzme imunitet, ali zajedno sa još nekim poslanicima jer SNS nakon ovih izbora neće imati samostalno većinu u Skupštini. Svakako, to se radi u okviru Skupštine, a ne u okviru stranke“ – kaže naš sagovornik, istraživač Centra savremene politike Aleksandar Ivković.

S obzirom na to da je Bulatović bio poslanik u prethodnom sazivu od 2020. do 2022. godine, njemu još nije prestao mandat jer nije konstitusan novi saziv.

Podsećamo, iako su parlamentarni izbori održani 3. aprila, Republička izborna komisija još uvek nije proglasila konačne rezultate, zbog problema na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, te nije zakazana ni konstitutivna sednica Narodne skupštine, odnosno mandati još uvek nisu verifikovani.

Bulatović formalno i dalje može do tada da se pozove na imunitet, u slučaju da spor postoji.

„Svakako se neće sastati stari saziv samo da bi ga razrešio imuniteta, to se ne radi. Generalno, SNS se skoro nikada do sada nije tako javno odricao svojih poslanika i članova, ma šta da su radili. Malo je verovatno da to bude i kad se sazove novi saziv Skupštine“ – kaže naš sagovornik.

Tasić: Mandat pripada poslaniku, ne SNS-u

Za razliku od starijih zakona, mandat izabranog poslanika na parlamentarnim izborima je slobodan, odnosno pripada poslaniku, a ne stranci, te Srpska napredna stranka uprkos aferi formalno ne može Bulatovića „ukloniti“ iz Skupštine kada ona bude konstituisana, odnosno njegov mandat verifikovan.

„Formalno, morao bi poslanik sam da podnese ostavku, svojom voljom ili pod pritiskom stranke“ – kaže za portal Slobodna reč politikolog Stefan Tasić, koji je i sam bio kandidat za narodnog poslanika na listi zelene koalicije MORAMO.

Prema njegovim rečima, postoje razlozi zbog kojih poslaniku može da prestane mandat, već pomenut krivični postupak ili izdržavanje zatvorske kazne, ako to Skupština odluči.

On takođe smatra da je besmisleno tokom tehničkog mandata govoriti o oduzimanju mandata, i podvlači da je to moguće kada bude konstituisana nova Skupština.

„Može da se desi da on sam podnese ostavku pod velikim društveno-političkim pritiskom, ili da stranka izvrši pritisak. To je SNS, ako oni ‘narede’, on će to uraditi, jer niko od njih nije dobio mandat na osnovu sopstvenog rezultata ili kredibiliteta, već zavise od centrale stranke i Vučića“ – dodaje.

Ako Vučić zbog „prevelike štete naredi, kao što se to dešavalo u različitim slučajevima kod njih“, da Bulatović odustane od mandata, to se može desiti, kaže naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci