fbpx
32.4 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

SPS se pridružio obeležavanju 5. oktobra

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) juče su se pridružili obeležavanju dvadesetogodišnjice Petog oktobra polaganjem venaca na spomenik Večna vatra, koji je, sa uklesanim tekstom čija je autorka Mirjana Marković, nakon promene vlasti bio devastiran od strane građana koji su ga percipirali kao njenu ličnu zaostavštinu i simbol režima Slobodana Miloševića.

Kako se navodi u saopštenju SPS-a, Vladan Zagrađanin, Đorđe Čabarkapa, Marjan Jovanović, Uglješa Marković, Boris Novaković, Dijana Radović i Filip Bukilić položili su vence na spomenik Večna vatra na Ušću.

Podsetivši građane na retoriku socijalista krajem devedesetih, u saopštenju su istakli da su „pod izgovorom borbe protiv Slobodana Miloševića, 78 dana bombe NATO alijanse padale na građane Srbije ne birajući ciljeve i ostavljajući za sobom dalekosežne posledice“.

„Pod komandom istih onih koji su nas bombardovali, 5. oktobra 2000. godine spomenik je demoliran i devastiran u pokušaju da se ugasi i poslednji plamen istine i patriotizma“ – saopštili su iz SPS-a.

Pominju se i „oni koji su godinama nakon toga radili sve da naša zemlja i njen narod zaborave svoju istoriju, tradiciju i kulturu sa ciljem potčinjavanja istim onima koji su ubijali našu decu“ i upozoravaju da „u tome nisu uspeli jer dok tinja i najmanji žar pretočen u Socijalističku partiju Srbije“ koja je predvođena Ivicom Dačićem, oni će Srbiju braniti od „svih pokušaja prodaje i poniženja od strane onih koji su nakon petog oktobra nasilnim putem došli na vlast“.

„Narod bira, a ne Mira“ – Gnev usmeren ka spomeniku

Spomenik Večna vatra u Parku prijateljstva na Ušću, na godišnjicu završetka NATO bombardovanja i dva meseca pre održavanja izbora za predsednika tadašnje Savezne republike Jugoslavije, podignut je u prisustvu Slobodana Miloševića i njegove supruge, predsednice direkcije JUL-a, koja je i autorka natpisa na spomeniku. Markovićeva, lice sa međunarodnih poternica, koju su dovodili u vezu sa ubistvima političkih neistomišljenika, švercom i malverzacijama sa državnim stanovima je i „kumovala“ spomeniku, naslovivši pomenuti tekst „Večna vatra“.

Tokom Petooktobarskih promena, grupa revoltiranih građana koja je spomenik percipirala kao ličnu zaostavštinu Mire Marković, oštetila je postament spomenika, išarala ga grafitima i prekinula dovod gasa, te „ugasila“ vatru koja je gorela na vrhu. Od tada je spomenik dva puta uređivan –  najpre 2009. godine, a potom i u martu prošle godine, kada je obnovljen i ceo Park prijateljstva, uređen pločnik i postavljen nov mobilijar, rasveta i posađena nova stabla.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci