fbpx
11.5 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Šta se nudi u Pčinjskom okrugu (2) – Kandidati za odbornike u Bosilegradu i Bujanovcu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BOSILEGRAD / BUJANOVAC – Na lokalnim izborima u Bujanovcu građani će birati kandidate za Skupštinu opštine sa devet proglašenih lista, što je najveći broj u Pčinjskom okrugu. U Bosilegradu su proglašene samo dve liste, i nema izgleda za naročite promene u vlasti.

Potencijalni šesti mandat Zaharijeva

„Nezamenljivi“ Vladimir Zaharijev, nekadašnji član DSS-a i bivši poslanik sa liste ove stranke u Narodnoj skupštini, ove godine na izbore za odbornike Skupštine opštine Bosilegrad, izlazi kao nosilac liste Vladimir Zaharijev – To smo mi – Aleksandar Vučić – Za našu decu. On će najverovatnije nakon lokalnih izbora 21. juna bit izabran za predsednika SO Bosilegrad, i to bi mu, s obzirom na to da je na ovoj funkciji od 2002. godine, bio šesti mandat. Prema pisanju Danasa, Zaharijev (51) je na prethodnim lokalnim izborima bio nosilac liste To smo mi – Prirodni pokret koja je osvojila skoro 70 odsto glasova (67,7%) i tada se pisalo da je on uz Novicu Tončeva u Surdulici jedini na jugu Srbije koji je „pobedio naprednjake“, a potop se na svečanosti inauguracije predsednika Srbije pojavio kao „specijalni gost“.

U ovoj opštini u trci za neko od 31 odborničkih mesta su i kandidati sa liste Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, a ima oko 7.600 punoletnih glasača. Na zvaničnom sajtu SO Bosilegrad izborne liste još uvek nisu postavljene.

Bujanovac ima najviše lista u Pčinjskom okrugu

Sa ukupno devet lista kandidata za odbornike, Opština Bujanovac prednjači u odnosu na ostale opštine, pa i sam Grad Vranje. Prva lista je Demokratska partija čiji je nosilac liste njen osnivač diplomirani pravnik Nagip Arifi (59 godina) iz Velikog Trnovca. Na ovoj listi je velika zastupljenost mladih, mlađih od 30 godina ima oko 44 odsto (43,90%), a nema kandidata srpske nacionalnosti.

Sa druge strane, i pod rednim brojem 2. što nije slučaj u ostalim opštinama, nalazi se lista Aleksandar Vučić – Za našu decu  na kojoj nema kandidata albanske nacionalnosti. Nosilac liste je ekonomista Nenad Mitrović (47 godina). Na ovoj listi ima tek sedmoro mladih ljudi, te je zastupljenost mlađih od 30 oko skoro tri puta manja nego na prvoj listi, tačnije iznosi oko 17 odsto (17,07%).

Sledeća je lista manjinske stranke Romska stranka Jedinstvo sa mladim nosiocem liste studentom Ademom Salihijem (26 godina). U ovoj mladoj romskoj stranci mladi su zastupljeni preko 71 odsto (71,42%). Oni, kao manjinska partija nemaju cenzus od 3 odsto, već za njih važi takozvani „prirodni prag“ te je Salihi svakako budući odbornik.

Tu je i Ujedinjena partija Roma čiji je nosilac liste u Bujanovcu Faik Iseni (38 godina). Na listi takođe ima dosta mladih kandidata, preko 50 procenata (57,14%).

Lista pod rednim brojem 5. je Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, čiji je nosilac aktuelni zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić (72 godina). Stojanča Arsić vratio se stranci koju je napustio da bi devedesetih bio jedna od najvećih uzdanica Jugoslovenske levice (JUL), a nakon raspada ove partije na političkoj sceni Bujanovca „nastupao“ je sa grupom građana. Zastupljenost mladih na ovoj listi je oko 20 odsto (20,68%). Kao i u slučaju SNS-a, na listi su samo kandidati srpske nacionalnosti.

U „igri“ je i Partija za demokratsko delovanje – Driton Redžepi na čijoj listi je 41 kandidat odnosno potencijalni odbornik u Skupštini opštine Bujanovac. Na ovoj listi je oko 17 odsto (17,07%) mladih ljudi, a nosilac je pomenuti Driton Redžepi (36 godina) koji ja kao zanimanje naveo „master prava“.

Visok procenat mladih među kandidatima za odbornike (47,61%) je i na listi Alternativa za promene – Arber Pajaziti čiji je nosilac diplomirani ekonomista Lavent Ćazimi takođe mlad – ima 26 godina. Ostali kandidati sa liste su takođe najčešće visokoobrazovani – ima matematičara, arhitekti, profesora jezika, profesora prirodnih nauka, diplomiranih ekonomista i td. Na listi je 21 kandidat. Zanimljivo je to što je sam lider ove stranke Arber Pajaziti tek na šestom mestu, dok je prednost data mladim kandidatima.

Još jedan mladi političar, ekonomista Šćiprim Musliu (30 godina) predvodi listu Pokret za demokratski progres – Šćiprim Musliu. Pored mladog „prvog čoveka“ na listi ima mnogo mlađih, visokoobrazovanih ljudi – zastupljenost mladih je preko 60 odsto (60,97%).

Petnaestoro kandidata za odbornike predložila je i Demokratska unija Albanaca (DUA). Nosilac liste je Basri Veseli (42 godine) iz sela Nesalce, a navedeno zanimanje Veselija je elektrotehničar.

Pre dve godine su u Preševu zbog raskola u vladajućoj koaliciji i pada vlasti održani vanredni lokalni izbori, tako da u ovoj opštini 21. juna neće biti organizovani novi. Aktuelni predsednik Opštine Preševo je mladi političar Šćiprim Arifi.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci