fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

U 21. veku žene se bore za pravo da ne budu ubijene

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Nadležne službe i pravosudni organi često nemaju brz i adekvatan odgovor, beleži se sve veći broj poziva koji upozoravaju na nasilje i izostaje pravovremena reakcija institucija, dok se broj žena ubijenih u partnerskom i porodičnom nasilju u Srbiji ne smanjuje znatno, poruka je Mreže žena protiv nasilja, koja se danas izdvojila iz saopštenja o Međunarodnom danu žena. U poslednjih dvadeset godina u Srbiji ubijeno je 300 žena.

Srpski mediji su u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine izvestili o smrti 44 punoletne žene, među kojima je 26 femicida iz porodično-partnerskog konteksta. Odbor za ljudska prava Vranje upozorava i da je od 2014. godine u Pčinjskom okrugu, prema podacima medija i SOS Telefona Vranje, ubijeno 14 žena.

Kako navode u saopštenju, na današnji dan su pre više od 160 godina žene ustale i počele da se bore za svoja radna prava, a danas se, u 21. veku, u Srbiji i Vranju, žene „bore za pravo da ne budu ubijene“.

Podsećaju da je pre samo 18 dana u ovom gradu ubijena devojka stara 27 godina, od strane muškarca koji je već bio osuđivan za ubistvo jedne, i pokušaj ubistva druge žene.

„Između jednog mladog ženskog života i 6 brutalno ispaljenih metaka stoji nečije uverenje da ima pravo na nečiji život“ – ističu.

Međunarodni dan žena bio je povod i za osvrt na prekid ćutanja kada su u pitanju slučajevi seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja. Iz Odbora pominju slučaj naše poznate glumice koja je „skupila hrabrost i prijavila seksualno zlostavljanje“, nakon 7 dugih godina ćutanja jer se „radilo o čoveku koji je uticajan i poznat“.

„Ovakvo nasilje nad ženama i devojkama se dešava svakodnevno, i ruže za osmi mart ne mogu ublažiti patnju, bol, strah, život u tišini i samoću žrtve“ – ističu.

SOS Telefon Vranje prošle godine pozvalo 125 žena

Prema podacima ove organizacije, tražeći pomoć, podršku i beg od nasilja, 125 žena se tokom 2020. godine obratilo SOS Telefonu Vranje, a po prvi put se javilo 47 žena. SOS Telefon se „užario“ tokom vanrednog stanja, kada je pomoć bila neophodna za 26 žena, od kojih je 18 po prvi put kontaktiralo SOS Telefon – 45 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

„Prema podacima Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i UN Women u Srbiji, tokom epidemije je 7 odsto zaposlenih žena u našoj zemlji izgubilo posao ili otišlo na prinudni odmor, a među zaposlenim muškarcima procenat je gotovo upola manji i iznosi 4“ – ističu u saopštenju.

Takođe, navode da je ženama sa invaliditetom tokom epidemije virusa COVID-19 dodatno otežan pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i da je kod 50 odsto žena za koje je ova organizacija uspela da organizuje preventivne preglede za očuvanje reproduktivnog zdravlja, utvrđena zdravstvena promena organa. Dodaju da je neophodna bolja organizacija usluge pomoć u kući, jer mnoge žene ne mogu same da brinu o sebi.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci