fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

U čijem je interesu (ne)postojanje Anketnog odbora

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Uz zaobilaženje svih redovnih skupštinskih procedura, bezimenim saopštenjem za javnost na zvaničnom sajtu Narodne skupštine „raspušten“ je Anketni odbor, nezavisno skupštinsko radno telo, osnovano pod pritiskom protesta „Srbije protiv nasilja“, sa ciljem da se utvrde činjenice i okolnosti ekspanzije nasilja u zemlji koje je kulminiralo tragedijama u Beogradu i okolini Mladenovca i smrću 19 osoba, kao i da se predlože mere uoči početka nove školske godine.

Rad ovog skupštinskog organa, zamišljenog kao odgovor predstavnika svih građana – narodnih poslanika, na krize koje se dešavaju u zemlji na način da se, nezavisno od svih institucija, pronađu i definišu anomalije u sistemu a potom zvanično i javno one ispravljaju u skladu sa Ustavom nad kojim su se zakleli, kako se, između ostalog, nikada ne bi ponovile, po prvi put je ozbiljno ugrožen, ni manje ni više no od samog rukovodstva Skupštine. U nepotpisanom saopštenju koje je danas objavljeno na sajtu, navodi se da je obustavljen.

Skupština je zvanično definisala Anketni odbor kao radno telo koje se obrazuje iz reda narodnih poslanika radi sagledavanja stanja u određenoj oblasti i utvrđivanja činjenica o pojedinim pojavama ili događajima.

„Prestaje sa radom danom odlučivanja o njegovom izveštaju na sednici Narodne skupštine“ – zvanično je pravilo.

Uprkos ovome, Anketni odbor osnovan 18. jula 2023. godine, sa ciljem da njegovi članovi utvrde činjenice i okolnosti koje su dovele do ekspanzije nasilja u zemlji koje je kulminiralo tragedijama početkom maja ove godine u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i u selima kod Mladenovca, kada je ubijeno 19 osoba, je, prema saopštenju sa sajta Skupštine – raspušten.

Obesmišljavanje rada odbora od samog početka

Anketni odbor je do sada imao tri zasedanja. Na prvom su definisani članovi, izglasana predsednica – narodna poslanica sa liste „Ujedinjeni“ Marinika Tepić i zamenica predsednice Biljana Antić Pilja, iz redova vladajuće Srpske napredne stranke.

Druga sednica održana je juče, a kako je javio Otvoreni Parlament, iako su na dnevnom redu bile samo dve tačke – predlog pravila o radu i tačka „razno“, rasprava je otišla u drugom pravcu i svela se mahom na napade na Mariniku Tepić i pokušaje da se rad Anketnog odbora dovede u pitanje. 

Najaktivni u primedbama o planu i načinu rada su bili novi simpatizer politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nekada opozicionar a sada samostalni poslanik Dejan Bulatović i Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije. Bilo je i predloga da se rad odbora koji bi postavljao pitanja nadležnima u sistemu – ukine.

Tepić je odgovorila da je plan rada u potpunosti u saglasju sa skupštinskim Poslovnikom i da nema nikakvih dodataka, već samo pojašnjenja, naročito u delu koji se tiču javnosti rada, zato što je, kako je naglasila, veoma važno prisustvo medija i zainteresovane javnosti.

„Anketni odbor ne sudi nikome, ne bavi se ničijom krivicom, oštećenima i svedocima. Svaka sumnja ili zlonamerna tvrdnja da će se ovde pozivati ljudi koji su direktno involvirani u sudske postupke koji traju povodom ove dve tragedije, dakle mislim i na krivce, i na svedoke, i na učesnike u samim istragama ili postupcima, to nije slučaj i to se neće desiti“ – rekla je ona, prenosi Otvoreni Parlament.

Istakla je da će se Anketni odbor baviti utvrđivanjem činjenica, okolnosti i klime koje su dovele do tragedija, ali i merama koje bi trebalo da preporuči, naročito ako se ima u vidu da nova školska godina počinje za mesec i po dana.

„Ovaj Anketni odbor treba da doprinese tome da i roditelji imaju odgovore koje nisu mogli da dobiju iz plenumskih zasedanja ili sudskih postupaka. Ali želim da kažem uvažavajući apsolutno u prvom redu roditelje i porodice žrtava, neka budu sigurni da ovaj Anketni odbor neće zloupotrebiti njihovu bol i tugu, koju takođe svi mi osećamo jer ovo su traume koje su obeležile celo društvo“ – kazala je Tepić.

Posebno je naglasila javnost rada Anketnog odbora, što podrazumeva tonske zapise sa svake sednice, steno-beleške i svih dokumenata i iskaza koji će biti predmet rada Narodne skupštine, izuzev spisa koji imaju oznaku tajnosti i koji će biti dostupni samo članovina odbora.

Ozbiljno kršenje procedura ako odbor bude ugašen bez glasanja

Kao što je naveo i Otvoreni Parlament, odluka o osnivanju Anketnog odbora „ne može biti nasilno pogažena bezimenim saopštenjem za javnost“, već od te odluke mogu da odustanu samo narodni poslanici ponovnim glasanjem.

Ključni argument za dovođenje u pitanje rada ovog tela onima koji su protiv njega je izjava advokata roditelja žrtava iz OŠ Vladislav Ribnikar, da Anketni odbor može da ugrozi istragu, uprkos suprotnim navodima predsednice ovog tela koji su se čuli na sednicama.

Ono što je primetno da osnivanje i sam rad nije bio upitan sve do procesa kreiranja spiska sa imenima predstavnika iz izvršne vlasti koje treba pozvati pred članove Anketnog odbora.

U svakom slučaju, kakva god sudbina Anketnog odbora bila, roditelji dece iz Ribnikara i dalje čekaju da se ispuni njihov zahtev koji su uputili Vladi – utvrđivanje odgovornosti za lica koja su javno objavila spisak sa imenima dece „za odstrel“. Prošlo je 70 dana, a odgovornih zvanično i dalje nema, a rad Anketnog odbora koji je oročen na 30 dana, bi možda taj proces ubrzao.

Naredna sednica Anketnog odbora prethodno je zakazana za ponedeljak, 24. jul, ali je održavanje nakon saopštenja Skupštine za sada neizvesno, a nema informacija ni o tome da li će i kada ovo pitanje biti pred poslanicima. U saopštenju se navodi da je rad obustavljen do okončanja istrage.

Jedan od pravnih zastupnika porodica žrtava iz „Ribnikara“ Božo Prelević rekao je FoNetu, da je prekidanje rada Anketnog odbora do okončanja istrage neophodno jer je član 68 poslovnika o radu Narodne skupštine, stav 5. i 6. omogućavao članovima Odbora da sprovode svoju istragi i ispituju sve učesnike istrage.

Nastavak rada Anketnog odbora nakon okončanja istrage je poželjan jer bi taj odbor trebalo da se pozabavi društvenim i političkim okolnostima i uzrocima koji su doprineli tragediji, zaključio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci