fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Ulične biblioteke – Zakon važi i za „lepe“ akcije, za objekte neophodna dozvola

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Ideja lokalnog udruženja, koje i u samom nazivu promoviše evropske vrednosti, da postavi ulične biblioteke na četiri lokacije u gradu naišla je na veliku podršku građana. Međutim, ovi privremeni montažni objekti su postavljeni bez dozvole, kažu nadležni u Gradskoj upravi.

Umesto da civilni sektor promoviše vladavinu prava i poštovanje zakona, postoje slučajevi kada se isti „zaobilaze“, zbog neodgovornosti ili pak neznanja. Udruženja građana se po definiciji osnivaju radi ostvarenja i unapređivanja opšteg interesa građana koji je u skladu sa Ustavom i zakonima zemlje, a često je civilni sektor u Srbiji taj koji reaguje kada nešto nije u redu.

Zaobilaženje procedura u ime Bore

Oktobar se kao mesec knjige obeležava širom Srbije i sveta, a Vranje je ovog oktobra zahvaljujući lokalnom udruženju koje promoviše evropske vrednosti i nosi naziv u čast Bori Stankoviću, dobilo takozvane ulične biblioteke na četiri lokacije u gradu, koje nose nazive kultnih dela ovog srpskog pisca: Nečista krv, Koštana, Božji ljudi Stari dani.

Akcija je odlično promovisana u lokalnim i nacionalnim medijima i naišla je na veliko odobravanje Vranjanaca. Iz udruženja su poručili svima da slobodno pozajmljuju knjige i nakon čitanja vrate, kao i da je poželjno dopunjavati biblioteke.

Međutim, nadležni podsećaju na neophodne procedure. Prema rečima v.d. direktora JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja Branimira Stojančića, da bi se ovakav objekat postavio neophodna je dozvola službe za imovinsko-pravne poslove u Gradskoj upravi, a saglasnost daju Urbanizam i JKP Komrad ukoliko se postavlja na zelenoj površini.

Kod Urbanizma bi trebalo da traže saglasnot ali u ovom slučaju to nisu učinili – kaže Stojančić.

GU: Nije bilo zahteva za postavljanje uličnih biblioteka

Kako je za portal Slobodna reč objasnila samostalna savetnica Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti Danijela Bandović, manji montažni objekti privremenog privremenog karaktera se na javnim površinama postavljaju na osnovu takozvanog Rešenja o odobrenju za postavljanje koje izdaje Odsek za komunalne i stambene poslove ovog odeljenja.

Na osnovu podnetog zahteva donosi se Rešenje o odobrenju za postavljanje privremenog objekta, u skladu sa odredbama Odluke o manjim montažnim objektima privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja (Službeni glasnik grada Vranja, broj 11/2019).

Do sada (3. novembar) nismo imali zahtev za postavljanje uličnih biblioteka – dodaju iz Gradske uprave.

Sprečavanje zloupotrebe javnog prostora

Ovakvi propisi, pored formalnog dobijanja dozvola i poštovanja zakona, sprečavaju potencijalno narušavanje izgleda prostornih celina i zaštićenih objekata u gradu, potencijalno narušavanje bezbednosti prolaznika itd. ali sprečavaju i zloupotrebu javnog prostora u smislu da neki pojedinac, organizacija ili udruženje samoinicijativno postavljaju objekte koji možda ne nose lepu poruku kao što su ulične biblioteke. Takođe, izbegava se rizik od uklanjanja nezakonito postavljenih objekata.

Sve je to lepo i podržavam, rekao sam da ću pomoći i finansijski i tehnički da realizuju neke od projekata, ali u skladu sa Zakonom – dodaje Stojančić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci