fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

20 godina od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan pre 20 godina, u dvorištu zgrade Vlade Srbije, u nameri da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đindić je 12. marta 2003. godine u 12:25 pogođen metkom iz snajperske puške, a posle operacije, preminuo je u Urgentnom centru Srbije.

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Zemunskog klana.

Kao vođe grupe identifikovani su nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija i vođe klana Dušan Spasojević i Mile Luković.

Na Đinđića je iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14 pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Ulemek, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora.

Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Povodom obeležavanja 20 godina od ubistva Đinđića, više delegacija položiće vence i cveće na njegov grob u Aleji zaslužnih građana i na mestu gde je ubijen, u dvorištu Vlade u Nemanjinoj ulici.

Aktuelna premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade položiće venac u 10 sati na mestu na kojem je pre 20 godina izvršen atentat na Đinđića, a članovi njegove vlade u 12:25.

Demokratska stranka od 10:30 organizuje šetnju od Vukovog spomenika do Aleje zaslužnih građana, gde je Đinđić sahranjen.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci