fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Divan prizor: Nakon pisanja „Slobodne reči“ zastave Vranja i Srbije ponovo u punom sjaju

Odabrani članci

Sanja Petrov
Sanja Petrov
Izvršna urednica. U novinarstvu od 2011. godine. Trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije. U slobodno vreme bavi se pevanjem.

VRANJE – U gradu gde odgovori vlasti na medijske kritike retko odjeknu, Javno preduzeće „Urbanizam“ pozitivno je iznenadilo – nakon pisanja portala Slobodna reč o zastavama grada i Republike Srbije koje su na izlazu i ulazu u grad postavljene naopako i u suprotnosti sa zakonima koji uređuju korišćenje znamenja, greška je danas konačno ispravljena. Ovaj potez je osvežavajući podsetnik na snagu glasa medija i važnost pravilne upotrebe javnih simbola koji grade i čuvaju identitet.

Radnici javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja grada Vranja danas su u popodnevnim časovima pravilno postavili zastave grada i Republike Srbije na jarbolima koji su na izlazu, odnosno ulazu u Vranje, a redakciji je v.d. direkora Urbanizma Slavoljub Stojmenović poslao i fotografiju.

„Hvala Vam na sugestiji. Imali smo problema sa zastavama zbog oluja, menjali smo nekoliko puta, malo smo i istrošili rezerve koje imamo. Čekali smo da nam na raspolaganju bude korpa koju ima samo jedna firma u Vranju, ona koja reguliše rasvetu. Hvala na strpljenju“ – rekao je Stojmenović.

Podsećamo, portal Slobodna reč objavio je 9. avgusta tekst o tome da državne zastave Republike Srbije i zastave Grada Vranja stoje postavljene naopako najmanje sedam dana, jer su tako dočekale dvojicu predsednika, Aleksandra Vučića i Steva Pendarovskog, kada su nakon ceremonije 2. avgusta u Prohoru Pčinjskom posetili Vranje.

Zastave stajale naopako najmanje dve nedelje; Foto: Slobodna reč, 2. avgust 2023.

Inače, kroz istoriju se isticanje zastava naopako tumačilo kao predaja, nepoštovanje, protest itd. a u Srbiji danas to je prema rečima heraldičara „pogrešno, zabranjeno zakonom, sa novčanim kaznama i do pola miliona dinara“.

U poslednje tri godine na teritoriji Grada Vranja bilo je više neprimerenih isticanja državne zastave, ali je ovo bio prvi put da zastava Vranja bude ovako postavljena.

Tako je u septembru 2020. godine na ulazu u Vranjsku Banju postavljen jarbol od 18 metara na kojem se vijorila zastava Srbije dužine 9 metara, sa pogrešnim razmerama i Malim grbom Republike Srbije po sredini, što je potpuno u suprotnosti sa Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U aprilu 2021. godine su čitaoci portala Slobodna reč redakciji pisali da se sa njihovih terasa vidi da se na jarbolu kod izlaza iz Vranja vijori „neka čudna, tamna zastava“. Radilo se o trobojci nestandarnih dimenzija, koja je bila nepravilno istaknuta, zbog čega se lakše uvijala i izgledala „tamno i čudno“.

Još jedan zanimljiv slučaj bio je i isticanje zastave Srpske pravoslavne crkve u holu Zgrade Načelstva, u kojoj se nalaze Pčinjski upravni okrug i deo Gradske Uprave, što je u suprotnosti sa Ustavom, koji jasno kaže da je Republika Srbija svetovna država, crkve i verske zajednice su odvojene od države i nijedna religija se ne može uspostaviti kao državna ili obavezna.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci