fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Afrička svinjska kuga hara Srbijom, država stočarima zbog ubijenih grla isplatila 8,2 miliona

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge. Kako se navodi u saopštenju, EFSA je pokrenula veliku kampanju koja se od danas sprovodi u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija, kako bi upozorila da je virus opasan po čoveka i smrtonosan za domaće i divlje svinje.

U saopštenju se navodi da u Srbiji ima 2.782.000 svinja, da se godišnje proizvede između 250.000 i 300.000 tona svinjskog mesa i potroši 16 kilograma mesa po stanovniku.

Navodi se da je država Srbija do sada stočarima isplatila više od 8,2 miliona dinara zbog toga što su im svinje ubijene zbog afričke kuge svinja i da je u avgustu zbog tog virusa veterinarska inspekcija eutanazirala 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla.

Početkom 2020. godine, Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke svinjske kuge na teritoriji dva lovišta u pirotskom okrugu i jednog u okolini Kladova

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci