fbpx
12.5 C
Vranje
utorak, 23.04.2024

Ambasador SAD u Vranju poručio da će se Amerika potruditi da mladi ostanu ovde

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Ambasador Sjedinjenih američkih država Kristofer Hil, koji se danas sastao sa gradskim zvaničnicima, poručio je da je zainteresovan za izgradnju nove zgrade „Amerikanskog doma“ koja će dobiti ime po svom osnivaču Džonu Frotingamu, kao i za obnovu „Američkog kutka“ u Biblioteci Bora Stanković.

Ambasador SAD je tokom posete Vranju razgovarao sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, a prijemu su prisustvovali i zamenica gradonačelnika Zorica Jović i član Gradskog veća Bojan Kostić.

Prema njegovim rečima, ambasada SAD zainteresovana je za čitav Pčinjski okrug, a „Vranje je ključni grad u njemu“. Hil je prethodno boravio u Bujanovcu i Preševu, a u Vranju je poručio da će se Amerika potruditi da se ekonomija unapredi i da se otvaraju radna mesta koja su privlačna mladima.

Hil je dodao da su SAD zainteresovane za situaciju na jugu Srbije i u regionu i da žele da pomognu u stvaranju uslova da mladi ostanu u svojim mestima.

„Kada govorimo o viziji, želimo da ovaj region ne bude u blizini graničnog prelaza koji je teško preći, već da to budu granice koje spajaju i da mladi ljudi ostanu ovde. Sve svoje probleme oni neće rešavati sa Amerikancima već s vladom države u kojoj žive i želim da vas uverim da postoji trajna zainteresovanost SAD za ovaj region“ – naglasio je Hil.

Naglasio je i da se poslednjih dana „svojski potrudio da podvuče da se Ohridski sporazim odnosi na Kosova, a ne na druge delove Srbije.

„Taj sporazum daje obavezu i nama ostalima kao i političarima ovde da moraju da se potrude da se čitav ovaj region približi EU, a to nije politički već ekononski zadatak“, rekao je Hil.

On je ocenio da će Ohridski sporazum ostati u istoriji zabeležen s jedne strane kao tačka od koje je krenula normalizacija odnosa Beograda i Prištine i učinila da granice spajaju ljude, a ne da ih dele, ali i kao prekretnica da se od tog trenutka krenulo ka privrednim pitanjima i saradnji.

Poseta Bazi Jug: „Jači smo zajedno“

Ambasador je obišao i Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije „Baza jug“.

„Neverovatan prikaz moći američko-srpske bezbednosne saradnje, još jednom ilustrujući da smo jači zajedno“ – navodi se u zvaničnoj Twitter objavi Ambasade SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci