fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Jaja iz Srbije i dalje imaju zabranu izvoza u zemlje EU

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Kokošija jaja iz Srbije i dalje imaju zabranu izvoza u zemlje Evropske unije (EU) jer se pravilnik o gajenju koka ne poklapa sa evropskim standardima, a u Ministarstvu poljoprivrede nemaju preciznu informaciju kada bi ovaj problem mogao biti rešen, pišu današnje „Večernje novosti“.

Osim što je zabranjen izvoz jaja iz Srbije, popstoji i zabrana transporta preko zemalja EU, a rešenje ovog problema od proizvođača zahteva menjanje kompletne opreme za uzgoj koka, kaže direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo Rade Škorić.

Pravilnik EU o uzgajanju koka predviđa da je za jednu jedinku potrebno 750 centimetara kvadratnog prostora, dok je po našim standardima potrebno 550 kvadratnih centimetara, a drugačiji su standardi i kad je u pitanju visina kaveza jer EU zahteva da iznad koke bude 20 centimetara slobodnog prostora i postojanje posebnog prostora za gnezdo da bi kokoška mogla u osami da nosi jaja, dodaje Škorić.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci