fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Beljulji: Besplatni udžbenici za Albance u osnovnim školama na jugu Srbije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC / PREŠEVO – Oko 4.000 učenika na jugu Srbije koji nastavu u nekoj od škola u Bujanovcu i Preševu pohađaju na albanskom jeziku, dobiće besplatne udžbenike, objavio je pre tri dana na svom Facebook nalogu nekadašnji predsednik opštine Bujanovac, vlasnik televizije Spektri, Nedžad Beljulji. Danas je predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Nevzad Lutfiu zatražio i sastanak sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, jer iz Ministarstva još uvek nema dozvole za udžbenika jedine albanske izdavačke kuće u Srbiji.

Kako je naveo Beljulji, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Lutfiu je tražio od Vlade Kosova da finansira udžbenike, a Vlada Albanije je „odabrala izdavačku kuću sa jeftinijim cenama“.

„Biće poslati u rekordnom roku. Danas svaka albanska osnovna škola u ‘Preševskoj dolini’ ima knjige u svom depu i prvog dana školske godine, 1. septembram njih će dobiti 4.000 osnovaca“ – napisao je Beljulji uz podsećanje da je finansijer Vlada Kosova, a dobavljač udžbenika Vlada Albanije.

Takođe, Lutfiu je pre nekoliko sati na svom nalogu napisao da je jedina albanska izdavačka kuća u Srbiji „Albas“ podnela zahtev za dobijanje dozvole za korišćenje udžbenika „Albanski jezik“ za I, II, III i IV razred, kao i matematiku za II i III razred.

„Prema zakonu o školskim udžbenicima br. 27/2018, Ministarstvo prosvete je moralo da odgovori u roku od 60 dana. Dana 14.08. prošlo je 60 dana od zahteva i još uvek nemamo odgovor. Zbog ovoga, i ostalih izazova obrazovanja Albanaca, danas sam zatražio sastanak sa ministarkom prosvete u Vladi Srbije Slavicom Đukić Dejanović“ – naveo je on.

Bujanovac i Preševo su peta i šesta opština u Pčinjskom okrugu koja ima besplatne udžbenike za osnovce, ali u ovom slučaju za učenike koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku i od strane Nacionalnog saveta Albanaca. Za sada se na ovaj korak odlučilo rukovodstvo opština Surdulica, Vladičin Han i Gradske opštine Vranjska Banja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci