fbpx
16.9 C
Vranje
utorak, 16.04.2024

„Cilj je zaplašiti tuženog kako bi prestao da izveštava o nekoj ličnosti ili pojavi“: Mnogo „slapp“ tužbi u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Srbija zauzima deseto mesto u Evropi po broju „slapp“ tužbi, čiji je cilj da zaplaši tuženog, nametne mu troškove i primora da prestane da izveštava o nekoj ličnosti ili pojavi, izjavila je potpredsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP), Ana Gođevac, i istakla da je sramota što je svaka deveta ovakva tužba u Evropi podnesena u Srbiji.

Lavinu tih postupaka pokrenuo je bivši ministar, Nebojša Sefanović, kada je tužio NIN, kazala je Gođevac i dodala da su među najpoznatijim tužbe vlasnika gazdinstva Jovanjica, Predraga Kuluvije, i omiljenog režimskog izvođača radova, kompanije „Milenijum tim“, koje su usmerene na medije, novinare i svakog ko ih spomene.

„Svima je jasno da podnosioci ovih tužbi i njihovi partneri iz režima na taj način ugrožavaju slobodu medija, pravo javnosti da bude istinito, pravovremeno i objektivno informisana i da upotrebljavaju ‘nedostatak pravnog sistema’ za ukidanje slobode govora i uništavanje demokratije“, navela je Gođevac u pisanoj izjavi i podsetila da je novinarka Dafne Karuana Galicija sa Malte, u vreme kada je ubijena, imala više od 40 takvih tužbi.

SSP zahteva da se odmah primeni „anti slapp“ direktiva Evropske komisije iz 2022. godine, koja predviđa mogućnost da sud odbije tužbu odmah, naknadu štete za slučaj „slapp“ tužbe i uvođenje kazne za zloupotrebu prava, navela je Gođevac.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci