fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

CLS: Počinje izrada Mape crnih ekoloških tačaka Srbije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Udruženje građana Centar za lokalnu samoupravu (CLS) najavio je danas da počinje izradu „Mape crnih ekoloških tačaka Srbije“, kojom će biti evidentirani svi glavni zagađivači, ali i ugrožena prirodna dobra i spomenici prirode u Srbiji.

U saopštenju CLS je naveo da postoji Nacionalni registar izvora zagađivanja u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, ali da je pristup podacima često komplikovan i za stručnjake u toj oblasti, dok je građanima bez iskustva registar potpuno nerazumljiva platforma.

S druge strane, obim obrađenih informacija prvenstveno je fokusiran na velike izvore zagađenja, a manji izvori kao što su neadekvatne lokalne toplane, divlje deponije, lokalni ispusti u manje vodotokove i drugo, svakoga dana stvaraju ogroman pritisak na životnu sredinu, smatra CLS.

Prema CLS, izrada „Mape crnih ekoloških tačaka Srbije“ će omogućiti lak, razumljiv i brz pristup informacijama o izvorima zagađenja i lokacijama koje su ugrožene, ali i premostiti trenutni jaz između potrebe građana da lako dođu do informacije i sistematizovane baze podataka sa svim relevantnim informacijama o gorućim ekološkim problemima u Srbiji.

Centar je pozvao sve lokalne organizacije da se uključe u centralizovano mapiranje ekoloških problema, kako bi obuhvat relevantnih informacija prevazišao trenutne ograničene kapacitete državne i lokalne uprave.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci