fbpx
3.4 C
Vranje
subota, 20.04.2024

CRTA: Javni razgovor o političkim pritiscima u Medijskom skloništu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Javni razgovor o političkim pritiscima, u organizaciji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), biće održan večeras u Vranju, od 19 časova, u Medijskom skloništu.

Kako je istraživanje CRTA-e pokazalo, iako su „politički pritisci deo svakodnevice za mnoge građane Srbije, o tom problemu se nedovoljno govori“. Ova organizacija je, u nameri da „kroz direktan kontakt s građanima nastavi rad na suzbijanju kulture normalizovanja pritisaka“, započela seriju javnih razgovora u gradovima širom Srbije pod nazivom „Čaj protiv političkih pritisaka“.

„Žrtve pritisaka najčešće ćute u strahu od posledica, a deo javnosti na partijske zloupotrebe, ucene i ‘usluge’ gleda kao na pojavu koja se podrazumeva u ‘političkoj borbi’. Neophodno je razbijati tišinu u kojoj se dešavaju politički pritisci. Kao građani, moramo znati kako da prepoznamo nezakonite aktivnosti partija u radnim kolektivima i drugim okruženjima i zajednički tražiti način da im se suprotstavimo“, saopštila je CRTA.

Cilj „čajanki“ koje organizuje CRTA je, osim informisanja o glavnim nalazima istraživanja, i da „ohrabre građane da govore o tabuiziranoj temi, ali i da naši istraživači steknu uvid u preovlađujuće percepcije najčešćih vidova pritisaka i mehanizama kojima se oni sprovode“.

„Takođe, građanima predočavamo zakonska sredstva koja su im na raspolaganju u slučaju izloženosti pritiscima, iako je i istraživanje pokazalo nizak nivo poverenja građana u institucije sistema i mogućnost institucionalne zaštite od manipulacija političkih aktera“, navodi CRTA.

Ovi javni razgovori o političkim pritiscima do sada su održani u Zaječaru, Kragujevcu, Požarevcu, Novom Pazaru, Nišu, Šapcu, Kruševcu, Ćupriji, Subotici i Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci