fbpx
6.2 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

Čuvanjem leđa Vučiću, Pero Antić krši zakon i Statut makedonske „Kuće košarke“

Odabrani članci

Teodora Cvetkovska
Teodora Cvetkovska
Novinarka i TV reporterka, članica izvršnog odbora Samostalnog sindikata novinara i medijskih radnika Severne Makedonije

Mišljenja objavljena u autorskoj rubrici Beleška ne predstavljaju stavove redakcije portala Slobodna reč.

Jednako smo se ljutili kada je jedan premijer komšijske države došao kod nas u posetu dok su se vile zastave „velikih država“. Ovo nije isto?!

Sa istetoviranom makedonskom zastavom na grudima, dvojnim državljanstvom u džepu – makedonskim i bugarskim, bivši Zvezdaš, makedonski reprezentativac, a sada i predsednik Makedonske košarkaške federacije Pero Antić, čuva leđa Aleksandru Vučiću, nekoliko dana pre izbora u Srbiji.

U promotivnom video snimku objavljenom na Vučićevim zvaničnim nalozima, niže pohvale srpskom predsedniku i šalje jasnu poruku srpskom narodu: Srbija ne sme da stane. Oh, okej, dobro Antiću!

Antić je bio prisutan i na Vučićevom mitingu u Vranju, kada je dobio pohvale predsednika severnog suseda, a i sam je požurio da video na kojem simpatizeri SNS-a aplaudiraju u transu objavi na svom Instagram profilu, dok se, kako ga Pero u predizbornoj kampanji naziva, njegov prijatelj „Aca“, zahvaljuje makedonskom i srpskom košarkašu.

E, sada smo se malo zbunili, kako novinari tako i makedonska javnost. Pero Antić ima i srpko državljanstvo?! Sme da glasa na izborima u Srbiji 17. decembra?

Odakle hrabrosti i obraza da se učestvuje u kampanji političke partije koja nije iz Makedonije? Jednako smo se ljutili kada je jedan premijer komšijske države došao kod nas u posetu dok su se vile zastave „velikih država“. Ovo nije isto?!

Ali, to nije najstrašnije u ovoj situaciji. Ti, kao Pero Antić, možeš da podržiš koga želiš i na kakav način želiš, ali, sve dok to radiš kao običan građanin Makedonije, Skopljanac, bivši igrač Zvezde… Duga je lista. No, ne i kao čovek koji je na čelu Košarkaške federacije Makedonije.

I ne radi se o tome da je ova tvoja politička uključenost prljava i neukusna ili da je moj tekst atak na Vučića, to je u ovoj priči irelevantno, ovakav potez je u suprotnosti sa Zakonom o sportu, Statutom KFSM i Rezolucijom UN.

Na primer, Statut federacije je baš jasan, a verujem da jedan predsednik bilo koje institucije, agencije, ministarstva, čita šta potpisuje.

U opštim odredbama Člana 1 Statuta stoji:

„Federacija je Udruženje građana koje preko klubova ostvaruje i usaglašava pojedinačne sa opštim i zajedničkim interesima košarkaškog sporta u Republici Severnoj Makedoniji. Federacija je depolitizovana i zabranjuje delovanje političkih partija u svojim redovima, za postizanje političkih ciljeva i interesa“.

Ovo znači da i Predsednik Federacije treba da bude depolitizovan i da ne deluje politički sve dok mu traje mandat.

Ovo nije prvi put da Antić iskoristi, a pored mnogih drugih stvari i da zloupotrebi predsedničku funkciju u KFSM, otkad je pre nekoliko godina Crvenoj zvezdi za koju je igrao i za koju navija, čestitao titulu u ABA ligi na memorandumu Kuće košarke i pesmom Delija.

U jednoj emisiji, pre samo tri godine, Pero Antić govorio je o tome kako su se na jednom susretu sportisti raspravljali u vezi politike, a sport treba da bude iznad politike, ali je očigledno u međuvremenu promenio mišljenje.

Niko nije ljut što se radi o podršci za ovu ili onu partiju, samo, koji smo to “mi” koji podržavamo Aleksandra Vučića i lobiramo da se glasa za njega? KFSM nije jedan čovek, pa da se drzne da govori u ime svih zaposlenih tamo, svih klubova i makedonskih igrača.

Ne u njihovo ime, ne u ime građana, i naposletku, ne u moje ime, Pero Antiću!

Pročitajte više:

Burnout, panični napadi i kafa i cigara umesto obroka nisu „cool“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci