fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Demostat: Veštačka inteligencija u političkim kampanjama mogla bi da oteža borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Politika je jedna od najnovijih industrija koju je uzdrmala veštačka inteligencija, ukazuje Demostat i napominje „da bi upotreba veštački generisanog sadržaja u političkim kampanjama mogla da izazove probleme i kandidatima i glasačima, i da i u velikoj meri oteža borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija“.

Kako se ukazuje, reklama bi mogla biti prekretnica za političke kampanje, jer se prvi put koriste slike napravljene isključivo pomoću tehnologije veštačke inteligencije.

„Društvene mreže, sve niže poverenje u tradicionalne medije i sve verodostojniji sadržaj koji se generiše uz pomoć dipfejk snimaka mogu stvoriti savršenu oluju kada je reč o širenju dezinformacija i lažnih vesti“, upozorava Demostat.

Nove tehnologije će verovatno biti najefikasnije korišćene protiv ranjivih grupa, kao što su žene, predstavnici manjina ili članovi LGBT zajednice koji se kandiduju na funkcije.

„Slike generisane veštačkom inteligencijom i dipfejk snimci lako bi se mogli koristiti i za seksualizaciju političarki, kao i kreatora javnog mnjenja i drugih lidera, što može potkopati kredibilitet žena u kampanjama“, objašnjava Demostat.

Takođe, sve realističniji lažni video-snimci, audio-snimci i fotografije mogli bi omogućiti političarima da „poreknu odgovornost za bilo koji problematičan zvučni zapis ili video, tvrdeći da je gledaocima sve vreme trebalo da bude očigledno da su takvi materijali generisani veštačkom inteligencijom ili su lažni“.

Platforme društvenih medija počele su da uvode nove politike za rešavanje problematike kad je u pitanju sadržaj generisan veštačkom inteligencijom, ali je izazovno integrisati ta nova pravila sa već postojećim kad je reč o političkom sadržaju.

Meta je zabranila dipfejk snimke na svojim platformama, ali ostaje nepokolebljiva u odluci da se činjenice koje iznose političari ne proveravaju. TikTok je zabranio dipfejk snimke za privatne ličnosti, a kada je reč o javnim ličnostima zabranjeni su samo ako reklamiraju neke proizvode ili krše druge uslove te mreže, kao što je promovisanje govora mržnje.

Duboko lažiranje snimaka javnih ličnosti u svrhu „umetničkog ili obrazovnog sadržaja“ je, ipak, dozvoljeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci