fbpx
16.9 C
Vranje
utorak, 16.04.2024

Dnevnica za branje malina u Pčinjskom okrugu svega 3.500 dinara

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

VRANJE – Za berbu malina u Pčinjskom okrugu dnevnica će ove godini biti 3.500 dinara, za 1.000 manje nego prošle, naveli su malinari, koji očekuju da otkupna cena bude kako berba bude odmicala i veća od ponuđenih 160 dinara, javlja portal Danas, prenosi FoNet.

Otkupna cena kilograma maline u Pčinjskom okrugu prošle godine je bila 500 dinara, što je bilo dovoljno da malinari pokriju troškove i ostvare određenu zaradu.

Proizvođači strahuju koliko će im se sve što su uložili isplatiti, ali još se nadaju da se neće ponoviti situacija od pre nekoliko godina da rod ostane neobran ili da budu primorani da raskrče malinjake.

Ulaganja u maline su ogromna. Za okopavanje je dnevnica bila 4.000 dinara po radniku, za šta nam je trebalo sedam-osam radnika i samo za to treba izdvojiti oko 1.000 evra. A zatim i košenje, kidanje izdanaka, okopavanje dva puta, ne računajući hemijska sredstva i prskanje, zajednički je stav više malinara iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice i Trgovišta.

Površine pod malinama u sedam opština juga centralne Srbije se iz godine u godinu uvećavaju, uprkos stalnom povećanju troškova održavanja zasada.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci