fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Društvo onkoloških pacijenata Vranje: Nema dileme, primiti vakcinu protiv HPV-a

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Komentarišući zainteresovanost roditelja u Vranju za vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV virusa, koji je uzročnik raka grlića materice, iz Društva onkoloških pacijenata Vranje u izjavi za portal Slobodna reč poručuju da se mi „obično bavimo posledicama, umesto da otklanjamo uzroke“ i podsećaju na činjenicu da najmanje jedna žena dnevno umre od karcinoma grlića materice, koji uzrokuje ovaj virus.

„To je nečija majka, sestra, rođaka, prijateljica. Vakcina postoji i stava smo da nju treba da prime i devojčice i dečaci. Zdravstvena kultura je na veoma niskom nivou, i nije vođena adekvatna kampanja. Vakcina koja će potpuno smanjiti rizik od raka čiji je izazivač HPV je tu, dakle, postoji, ali ne i svest o njenoj važnosti, jer ‘rak se događa nekom drugom’ ili ‘neće mene’. I to je naša surova realnost“ – navode iz DOP.

Kako dodaju, kada se desi, sledi najgori scenario sa neizvesnim ishodom, te su zato bez dileme:“Vakcinu treba primiti“, poručuju.

Podsećamo, prema zvaničnim podacima Zdravstvenog centra Vranje, u poslednjih 6 meseci, otkad je 13. juna počela besplatna imunizacija devojčica i dečaka protiv HPV virusa, spas od raka primilo je svega 25 devojčica i dečaka.

Pročitajte više:

Spas od HPV infekcija i raka grlića materice u Vranju od aprila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci