fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Dvojezična duodrama i Koljini „Hrkači“ otvaraju sezonu u PBS

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Predstavom „Hrkači“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, autora i reditelja Nikole Pejakovića Kolje, koja će u nedelju, 11. septembra biti izvedena na velikoj sceni Pozorišta Bora Stanković biće otvorena nova pozorišna sezona u Vranju, a iz PBS su objavili i repertoar za septembar. Dan ranije na maloj sceni biće odigrana dvojezična predstava/duodrama „Vetar u tapetama/Veter vo tapetite“.

„Hrkači“ će u Vranju biti odigrani u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, a ulaznice za predstavu su besplatne i mogu se preuzeti na blagajni pozorišta. U predstavi igraju Nikolina Friganović, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Danilo Kerkez i Miodrag Markićević.

Prema rečima reditelja Pejakovića, tekst je završio nekoliko dana pre nego što je dobio koronu, koja mu je „dobro došla jer je problem uspeo da sagleda iznutra“:

„Međutim, ovaj komad nije o koroni, već o nama i našim bolestima koje dušu napadaju; o demonskom egu, o strastima i moralnom sunovratu modernog društva i ove civilizacije“ – piše Pejaković.

Program za septembar zapravo počinje dan ranije, u subotu 10.9. na maloj sceni od 19:00 časova, gde će Zoran Mitrović i Nemanja Simić odigrati dvojezičnu predstavu „Vetar u tapetama/Veter vo tapetite“ u produkciji Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

Autor je mladi beogradski glumac makedonskog porekla Zoran Mitrović, koji je po motivima drame „Emigranti“ Slavomira Mrožeka iz 1974. godine, napisao ovu duo dramu, režirao je i u njoj igra zajedno sa Simićem.

Duodrama je postavljena uz podršku Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Fondacije za otvoreno društvo i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Kako navode autori, osnovni cilj je „otvaranje pitanja kulturnog identiteta mladih ljudi sa ovih prostora koji su na ‘privremenom’ radu u inostranstvu, kroz inovativni i komunikativni pristup“.

„Dva glumca vode publiku kroz uzbudljivu pozorišnu dvojezičnu avanturu ispunjenu komičnim i setnim elementima, a sasvim prirodno i spontano priključuje se i sam mentalitet običnog čoveka – pripadnika srpske i makedonske nacionalnosti. Posebnu vrednost ovom komadu daje dvojezičnost, u samoj drami i glumačkoj interpretaciji“ – navodi se u tekstu o predstavi.

Repriza „Crne ptice“ i „Ministarke“

Na večernjoj sceni će do kraja septembra biti odigrane još dve predstave u produkciji Pozorišta Bora Stanković – „Crna ptica“ u režiji Marije Mladenović, koja je na repertoaru 16. septembra od 20 časova i „Ministarka“ Vladimira Lazića, koja je zakazana za 20. septembar od 20 časova.

Do kraja meseca će Dragan Boža Marjanović još jednom odigrati „Sam protiv NATO“, 30. septembra. Takođe, zakazano je i izvođenje dve predstave za decu – „Nerođena devojka“ Darka Kovačovskog 18. septembra od 12 časova i „Čarobnjak“ iz Oza“ Aleksandre Kovačević, 25. septembra od 12 časova.

Ansambl PBS gostovaće 28. septembra sa predstavom „Ministarka“ Vladimira Lazića u Vršcu, na Festivalu klasike.

Pročitajte više:

Svi imamo nekog Vuka koji je primamljiv i zabavan, ali nije dobar

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci