fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Evropska unija predložila trgovinske olakšice za Srbiju

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BRISEL / BEOGRAD – Evropska komisija usvojila je paket mera, čiji je cilj povećanje trgovine između Evropske unije i susednih zemalja u panevropsko-mediteranskom regionu, uključujući i Srbiju, prenosi Radio televizija Srbije.

Predložene mere treba da doprinesu oporavku od ekonomskih posledica epidemije koronavirusa, ističu u Evropskoj komisiji i naglašavaju da su „današnji predlozi namenjeni modernizaciji preferencijalnih trgovinskih sporazuma EU sa 20 trgovinskih partnera u pan-mediteranskoj regiji, tako da relevantna „pravila o poreklu“ tih trgovinskih sporazuma postanu fleksibilnija i pogodnija za poslovanje.“

Osim Srbije, predložene izmene odnose se i na bilateralne sporazume EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Palestinom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom, i Кosovom.

„Pravila o poreklu“ neophodna su u bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer ona određuju koja roba ispunjava uslove za povlašćeni tretman.

Roba s preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz s nižim, ili čak nultim stopama carine, zavisno od povlašćenog tarifnog tretmana, saopštila je Evropska komisija.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci