fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Filmski centar Srbije podržao snimanje filma „Ja sam Akiko“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / LESKOVAC – Razvoj scenarija za dugometražni animirani film Ja sam Akiko, po istoimenoj knjizi leskovačkog autora Stefana Tićmija, podržan je sa 300.000 dinara na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2020. godinu Filmskog centra Srbije.

Pored samog autora knjige Stefana Tićmija, na scenariju radi i Gorana Domić. U obrazloženju FCS se navodi da je Ja sam Akiko animirani dugomeražni film o neobičnoj devojčici čiji pogled na svet, razbuđuje maštu njenih školskih drugara, kao i samih „čitaoca ovog projekta“.

Komisija naglašava da Akiko kao junakinja može da postane simbol čitave jedne generacije, i pored ostvarenog potencijala u književnosti, podsećajući da je knjiga Ja sam Akiko 2019. godine ušla u top 20 najprodavanijih knjiga u Laguninom izdanju.

„Takva, već ostvarena baza mlađih čitalaca, je dovoljna garancija za uspeh dugometražnog crtanog filma u bioskopima, što u regionu tako i van naših granica.“ – navodi se u saopštenju.

Pored ovog, Komisija u kojoj su bili Vuk Ršumović, Dunja Petrović, Milica Tomović, Vanja Kovačević i Katarina Janković, podržala je još sedam predloga, među kojima je i Zločin bez kazne, čiji je autor Emir Kusturica, Ašin izbor (Filip Martinović), Sorella di Clausura ( Ivana Mladenović), Pet soba u kući Emilija Fernandeza (Dragan Petrović), Društvene nepogode (Dean Radovanović), Inat (Andrijana Stojković), Silvana (Marko Marković) i Rusalna nedelja (Damir Romanov).

Mural inspirisan junakinjom knjige „Ja sam Akiko“, Dorćol, Beograd. Foto: Stefan Tićmi

Pročitajte više:

Stefan Tićmi: U provinciji umetnici stvaraju čuda ni iz čega

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci