fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Godišnjica izbora Milenkovića, prvog gradonačelnika Vranja koji nije iz SPS-a

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prošlo je tačno četiri godine otkad je Vranje na konstitutivnoj sednici Skupštine grada, 15. juna 2016. godine, dobilo novog gradonačelnika, prvog koji ne dolazi iz redova Socijalističke partije Srbije od uvođenja višestranačkog sistema. Dr Slobodan Milenković, drag gost prijema u Beogradu i istaknuti član vranjskog odbora Srpske napredne stranke, kao lekar specijalista ortopedije našao se u ulozi gradonačelnika bez prethodnog političkog iskustva.

Ono što definitivno karakteriše Milenkovićevo vođenje grada za ove četiri godine jeste određena odmerenost, politička korektnost, distanca od komentarisanja i odgovora na prozivke, na kojoj su mu često zamerali kako politički oponenti tako mediji i građani. Tako uzdržan, uspeo je da se ne iskompromituje nekim većim aferama ali i da stvori utisak da je nedovoljno dominantna pojava, kako u stranci kojoj pripada, tako i na celokupnoj političkoj sceni Vranja. Tako su često provlačene teorije o sukobu i o tome kolika je moć Milenkovića i predsednika GrO SNS u Vranju Slaviše Bulatovića, što je on u nedavnom intervjuu za portal VranjeNews negirao izjavljujući da su oni „zajedno u pobedničkom timu“.

„Najpopularnija“ Milenkovićeva „afera“ je informacija u medijima avgusta 2017. godine o navodnom odlasku na letovanje u Grčku službenim automobilom. Kako je tada preneo portal N1, novinari tadašnjih Vranjskih novina su „na parkingu ispred opštine dok nije bilo gradonačelnika tražili gradsku insigniu“ i da nisu došli do dodatnih informacija osim da se gradonačelnik sa letovanja vratio „posle samo tri dana“. U tom tekstu se navodi i nezvanična informacija da se slučajem bavio Gradski odbor SNS-a na zatvorenoj sednici, ali bez zvaničnog saopštenja. Državna revizorska institucija (DRI) još od 2012. godine upotrebu službenih vozila ističe kao čestu zloupotrebu službenog položaja, ali o ovom konkretnom slučaju nismo uspeli da pronađemo podatke u arhivi.

U svom ekspozeu 15. juna 2016. godine, gradonačelnik Milenković je istakao da njemu i kolegama „predstoji mnogo posla„:

„Želim da Vranje bude infrastrukturno uređen grad, da ima čiste i uređene ulice, lepe fasade, a ne kao sada da nam je Grad prljav i zapušten, gde i dalje imamo delove grada koji nemaju kanalizaciju, a o selima i da ne govorimo. Dakle, predstoji nam mnogo posla“ – rekao je Milenković tokom ekspozea.

Četiri godine kasnije, Grad je u situaciji da već nekoliko meseci istovremeno radi na nekoliko kapitalnih projekata, što zbog preklapanja obaveza istih izvođača radova može biti velika zamka, a situacija sa epidemijom je sve samo ne olakšala rukovodstvu koje je možda planiralo da privede kraju ove projekte uoči izbora.

Kako je i sam izjavljivao za medije, vanredno stanje je usporilo realizaciju komunalnog programa iz prethodne godine, rekonstrukciju Gradskog parka i zahtevne ulice Bore Stankovića, izgradnje Regionalnog centra za vanredne situacije, ali i projekti poput izgradnje vrtića u naselju Raška stagniraju „zbog pogrešne procene“.

Ključne saobraćajnice, pored ulice Bore Stankovića su i ulica Partizanski put i Kosovska. Za prvu je tek nedavno započet proces izrade projektno tehničke dokumentacije, a za drugu je Milenković nedavno rekao da je „ušla u program Puteva Srbije“ i da Grad želi kompletnu rekonstrukciju te ulice.

Ekspoze gradonačelnika je bio pun najava, ideja i opštih mesta, ali su se kao najbitnije na kraju izdvojili završetak obnove zgrade Pozorišta uz pomoć države, sprečavanje vanpijačne prodaje, početak famozne višemesečne rekonstrukcije Gradskog parka i usvajanje Akcionog plana javnog zdravlja (2018. godine) čiji je prioritet bila izgradnja Hiruškog bloka, odnosno završetak već započetog projekta:

„Jedna zgrada – jedna Bolnica, regionalnog karaktera, kako bi se prevazišao dosadašnji paviljonski tip koji se pokazao kao najgori tip primarne i sekundarne zdravstvene zaštite“ – stoji u ekspozeu.

Izdvaja se i završetak rekonstrukcije Gradskog stadiona, koji je najavljivan još 2016. godine, kao moguć jer su sredstva za taj projekat odobrena preko IPA fonda Evropske unije.

“ Sigurno će se ispuniti predizborno obećanje Srpske napredne stranke po pitanju nedefenisanog i nedovršenog pravnog položaja Gradske opštine Vranjska Banja, koja je bez suštinskih ovlašćenja. Formirana je gradska opština Vranjska Banja a da sadržinski ne odlučuje ni o čemu. Posebno, što je obaveza i iz Statuta Grada Vranja da osnivačka prava nad jedinim javnim preduzećem u Vranjskoj Banji, JP Uprava Banje pređe na gradsku opštinu Vranjska Banja. Ovako Gradska skupština vrši osnivačka prava (bira direktora, usvaja program rada, usvaja izveštaj o radu,a to bi trebalo da radi i po sadašnjem Statutu Grada Vranja, gradska opština Vranjska Banja.“ – stoji u pomenutom ekspozeu. 

Milenkoviću se „zalomilo“ da se pri samom kraju mandata suoči sa epidemijom COVID-19. Najveća zamerka na Gradsku upravu i njega samog, odnosila se na nedostatak potpunih informacija o broju zaraženih i neorganizovanje konferencija za medije po ugledu na druge gradove, što je dodatno stvaralo utisak među građanima „da se nešto krije“, a dodatnu konfuziju stvarali su zvanični podaci Ministarstva zdravlja koji su često prošli bez komentara gradskog rukovodstva. Utisak se na kratko promenio kada je sredinom maja Vranje postalo novo žarište i Krizni štab posetio rukovodstvo, što je bilo propraćeno izjavama za medije.

Zanimljiva činjenica da je pre nekoliko dana rukovodstvo grada postavljalo kamen temeljac za izgradnju nečega što je počelo da se gradi pre dva meseca, opravdano je ostala u senci i humanog istupa Milenkovića, kada je pružio neophodnu pomoć i spasio život radniku Gradske uprave kome je pozlilo na pomenutom događaju.

Kada su u pitanju odnosi između Vranja i vrha države, za razliku od prethodnog perioda kada poseta predsednika Republike nije bila tako čest događaj, Milenković je u ove četiri godine nekoliko puta ugostio predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Pored toga, gosti gradonačelnika bili su ambasador Nemačke u Srbiji Aksen Ditman, šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici kao i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

Biografija Slobodana Milenkovića

Rođen 1972. godine u Vranju. Posle školovanja u Vranju završio Medicinski fakultet u Niškog univerziteta. Lekar specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije. Od uvođenja višestranačkog sistema, prvi je gradonačelnik koji nije iz SPS-a. Od 2000. godine radio je u Domu zdravlja u Bujanovcu, a 2012. godine je počeo da radi na Ortopedsko-traumatološkom odeljenju ZC u Vranju. U Srpsku naprednu stranku prešao je iz stranke G17 Plus.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci