fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Grad Vranje: Nema vanredne situacije, ZC da se više pojavljuje u medijima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prema saopštenju sa gradskog sajta, na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao gradonačelnik dr Slobodan Milenković, usvojena je informacija Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada.

Imajući u vidu naglo povećanje broja obolelih lica, kao posledica zarazne bolesti Covid 19, Gradski štab za vanredne situacije uputio je zahtev Kriznom štabu Vlade RS za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, za uvođenje restriktivnijih mera na teritoriji grada Vranja, a u cilju zaštite stanovništva i sprečavanja širenja virusa“ – stoji u saopštenju.

Intenziviraće se kontrola poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa COVID-19 na na svim nivoima i kod svih državnih i privatnih subjekata, i nalaže se stručno-operativnim timovima za praćenje stanja da o tome sačine službenu belešku i o eventualno uočenim nepravilnostima istu proslede nadležnoj inspekciji na dalje postupanje.

Još jedan od zaključaka Gradskog štaba je da javna preduzeća Komrad i Vodovod u saradnji sa ZZJZ Vranje nastave sa preduzimanjem mera i aktivnosti na dezinfekciji saobraćajnica u gradu, šetališta, klupa, pijačnih prostora, dvorišnih vrtića, fabričkih i krugova u okviru objekata ZC.

Ističe se da je neophodno da ZZJZ u saradnji sa ZC intenzivira zdravstveno-edukativni rad redovnim gostovanjima u medijima na području grada, kako bi se podigla svest građana o značaju prevencije, očuvanju zdravlja, značaju odgovornog ponašanja, a u cilju suzbijanja epidemije izazvane koronavirusom.

Preporučuje se Ministarstvu zdravlja – Odseku sanitarne inspekcije u Vranju, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Inspektoratu za rad – Odseku inspekcije rada u Vranju da intenziviraju preduzimanje mera i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti, kako bi se pojačala kontrola poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19  kao i drugih pozitivno-pravnih prospisa u cilju sprečavanja širenja virusa.

Poslodavci su dužni da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka obezbedi sve, opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica, a posebno popunjavanje epidemiološkog upitnika.

Gradski štab za vanredne situacije apeluje na sve građane da poštuju sve preventivne mere zaštite od virusa, a posebno da poštuju fizičku distancu, kao i nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci